İran Sağlık Bakanı Nemeki: Koronavirüs ile satranç oynuyoruz

İran'da günlük ölü sayısı yüzün üzerinde, Sağlık Bakanı Nemeki, "Kendimizi daha zor günlere hazırlamamız gerekiyor" dedi

Fotoğraf: AP

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Ortadoğu’nun en çok kayıp veren ülkesi olan İran’da 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle 111 kişi daha hayatını kaybetti.

Açıklamayı yapan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, ölü sayısının 4 bin 585'e çıktığını aktardı. Cihanpur, vaka sayısının da bin 617 artarak 73 bin 303'e ulaştığı bilgisini verdi.

Virüse yakalanan hastalardan 3 bin 877'sinin durumunun ağır olduğunu dile getiren Cihanpur, 45 bin 983 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı.

İran'da Kovid-19'un ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildiği duyurulmuştu.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

Yasaklar kalkarsa kazanımların boşa gider

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başında olduğu Koronavirüs ile Ulusal Mücadele Kurulu’nun 11 Nisan Cumartesi günü, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında bir süredir kapatılan bazı iş yerlerinin yeniden açılması için izin verdi.

Virüsün yayılma ihtimalinin düşük olduğu belirtilen, "az tehlikeli" olarak tanımlanan esnaf kesiminin, dükkan ve mağazalarını açılmasına verilen izin İran Tabipler Konseyi’nin tepkisini çekti.

Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, iş yerlerinin faaliyetlerinin askıya alınmasının sosyal teması azalttığı ve Kovid-19'la mücadelede önemli katkılarının olduğu vurgulandı.

Dükkan ve mağazaların yeniden açılmasıyla virüse karşı elde edilen kazanımların boşa gitmesinin söz konusu olduğu belirtilen açıklamada, "akıllı mesafe" uygulamasının bu mekanlardaki zorluğuna da işaret edildi. 

Başkent Tahran'da ise "az tehlikeli" iş yerlerinin 18 Nisan Cumartesi günü açılması bekleniyor.   

İran'da "Akıllı Mesafe" veya "2. Aşama Sosyal Mesafe" olarak adlandırılan uygulamaya göre, Sağlık Bakanlığı, az tehlikeli ruhsatı verdiği iş yeri sahiplerini, kendileri, çalışanları ve müşterilerinin Kovid-19'a yakalanmaması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü tutuyor.

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Sağlık Bakanı Nemeki: Koronavirüs ile satranç oynuyoruz

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, salgının geleceği ile ilgili fikir yürütmenin zor olduğunu belirtti. Bir sonraki sonbahar ve kış aylarında salgın vakalarının tekrar artabileceğini ifade eden Nemeki şunları söyledi:

Kendimizi bir sonraki ciddi korona dalgalarına karşı hazırlamak zorundayız, hala koronavirüsü tanımıyoruz. Cumhurbaşkanına da dedim, biz koronavirüs ile satranç oynuyoruz. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı dahi koronavirüsün geleceğini tahmin edemez.

Mayıs ayının sonlarında salgının ilk dalgasını durdurmayı ümit ettiklerini dile getiren Nemeki, "Virüsün bizi terk edeceğini sanmayalım. Sonbahar ve kış aylarında bu salgının yeni bir dalgası daha ortaya çıkabilir. Kendimizi daha zor günlere hazırlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İran Sağlık Bakanı Nemeki, Kovid-19'un "sars ve mers" gibi kronikleşebileceği görüşünü belirterek, salgının havaların ısınmasıyla sona erip ermeyeceğini de bilemediklerini kaydetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU