SOHR Genel Müdürü Abdurrahman: Suriye rejimi vakaları gizliyor, koronavirüs taşıyan İranlılar serbestçe dolaşıyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Genel Müdürü Abdurrahman, Suriye’nin Meyadin bölgesinde İran’a bağlı bir hastanede kaydedilmiş 15 vaka bulunduğunu ama rejimin bunu sakladığını ileri sürdü

"Esad rejimi Suriye’deki koronavirüs vakalarını gizliyor" iddiası / Fotoğraf: AA

Suriye Sağlık Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre Suriye’de koronavirüs salgını nedeniyle iki ölüm gerçekleşti.

Bakanlık ülkede 19 vakanın olduğunu duyurdu.

Ancak Suriyeli muhalifler, Esad rejiminin koronavirüs ile ilgili ilan ettiği rakamların gerçeği yansıtmadığını iddiasındalar.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Beşşar Esad rejiminin Suriye'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalananların gerçek sayısını açıklaması ve alıkoyduklarını acilen serbest bırakması için uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Independent Arabia’ya konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Genel Müdürü Rami Abdurrahman da rejimin koronavirüs vakalarını sakladığı görüşünde.

“Bir hemşire virüs nedeniyle hayatını kaybetti”

Rejime bağlı ed-Duvayr bölgesindeki karantina merkezlerinde koronavirüs ile ekfekte olan 5 pozitif vakanın olduğunu belirten Abdurrahman,  onlarca vatandaşın karantinada olduğunu ve birçok şüphelinin de Şam Uluslararası Havaalanı oteline transfer edildiğini söyledi. 

Kaynaklarından aldığı bilgiye göre Şam, Humus, Lazkiye ve Tartus’ta karantinaya alınan vakaların sayısının 128’e yükseldiğini aktaran Abdurrahman, “Daha sonra testlerinin negatif çıkmasıyla bunların 56’sı karantinadan ayrıldı. 72 kişi hala test sonuçlarını bekliyor. Aynı şekilde bir hemşire virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yetkililer ise bu durum karşısında sessiz” dedi.

"İran ve Iraklı ziyaretçiler büyük tehlike oluşturuyor”

Suriye’nin farklı bölgelerindeki İranlı ve yabancı milislere ve İran’ın, salgından mustarip olması dolayısıyla salgının Suriye’ye yayılmasında bir tehlike oluşturup oluşturmadığına da değinen Abdurrahman, “İlk andan itibaren İranlı milislerin koronavirüsle enfekte olmalarının bir sonucu olarak ölümlerin yaşandığını ve milisler arasında hastalığın yayıldığını belirttik. Aynı şekilde İranlı ve Iraklı ziyaretçilerin de büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledik” ifadelerini kullandı.

“Koronavirüs taşıyan İranlılar Suriye’de serbestçe dolaşıyor”

Deyr ez Zor vilayetine bağlı Meyadin bölgesinde İranlılara ait bir hastanede 15 vakanın olduğunu kaydeden Abdurrahman, “Bunların 11’i İranlı ve 4’ü de Iraklı ve karantinadalar. Esad rejimi, bunu bir utançmış gibi gizli tutuyor. Koronavirüs salgını taşıyan İranlı milisler, Suriye’de serbestçe hareket ediyor. Bu durumun ciddi şekilde ele alınması gerekiyor” diye konuştu.

"Ruslar koronavirüs nedeniyle İranlılar ile çalışmak istemiyor" iddiası

Suriye’deki Rus kuvvetlerinin koronavirüs nedeniyle İranlılarla çalışmak istemediği iddialarına değinen Abdurrahman, devamında şunları söyledi:

“Bu söylentiler, rejim ve muhalefet arasındaki medya kampanyalarında yer alıyor. Esas olarak Rusya’nın, Halep'in güney kırsalındaki küçük bir coğrafi alan dışında İran güçleriyle bir araya karışması söz konusu değil. Suriye’nin İranlıların bulunduğu doğu bölgelerinde de önemli düzeylerde Rus bulunmuyor. Ruslar, Deyr ez Zor ve batı bölgelerinde, İranlılar ise Meyadin’den Ebu Kemal’e uzanan alanlarda bulunuyor.”

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU