1,8 metrelik sosyal mesafe yeterli mi: Öksürük ve hapşırık sayesinde virüs 8 metre uzağa gidebiliyor

“Eğer bu bir kapalı alansa, daha geniş mesafeler kollamak akıllıca olur”

(AFP)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir doçente göre, yeni koronavirüs 8 metreye kadar uzağa gidebilir.

Lydia Bourouiba, üniversitenin Hastalık Aktarımının Akışkan Dinamikleri Laboratuvarı’nda öksürme ve hapşırma gibi nefes çıkışıyla ilgili konular üzerinde araştırma yapıyor.

Bourouiba geçen hafta Journal of the American Medical Association’da nefes verirken çıkan gaz bulutlarının “7 - 8 metreye kadar” yayılabileceğini belirttiği bir makale yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugünlerde dışarıya çıkan kişilere Kovid-19’un yayılmasını durdurmaya yardımcı olmak için birbirlerinden 1,8 metre uzak durmaları tavsiye ediliyor.

Bourouiba, pandeminin ciddiyetini yansıtmak için bu yönergelerin yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyor.

USA Today’a konuşan doçent, “Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından özellikle ön saflarda yer alan sağlık çalışanları için koruyucu ekipman ihtiyacına ilişkin verilen mevcut yönergelerin acilen gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Bourouiba, virüsün bildirilenden çok daha uzağa yayılabileceğini ve pandemiyle bütün yönleriyle mücadele etmek için bilimsel mutabakatın güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Doçent, şu ifadeleri kullandı:

Bu tür sosyal mesafe stratejileri pandeminin şu döneminde kritik olmakla beraber, solunum yolu bulaşıcı hastalıklarında konakçıdan konakçıya yayılma yollarına dair bugünkü anlayışın, 1930’lu yıllarda geliştirilen bir hastalık bulaştırma modeline dayandırılması şaşırtıcı görünebilir, modern standartlara göre bu aşırı derecede basitleştirilmiş görünüyor.

Bourouiba, “hastanın psikolojisi, nem ve sıcaklık gibi çevresel koşulların çeşitli kombinasyonları göz önünde bulundurulduğunda, gaz bulutu ve ve onun tüm boyutlardaki patojen yüklü damlacıkları 7 - 8 metreye yayılabilir” diye ekledi.

Bourouiba ayrıca, kullanılan tıbbi ekipmanların etkili olmayabileceğini ileri sürerek, “şu anda kullanılan cerrahi ve N95 tipi maskelerin solunum salımının olası özellikleri için test edilmediğini” söyledi.

Kovid-19’la ilgili güvenli mesafenin ne olduğuna verilecek kesin cevabın henüz bulunmadığını kabul eden Bourouiba, “Eğer bu kapalı alansa, mümkünse daha geniş mesafeler kollamak akıllıca olur” diye yazdı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yürüttüğü bir takip projesine göre, ABD’de 164 bin 874 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Virüs nedeniyle ölenlerin sayısı en az 3 bin 178’e ulaştı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, salgının yayılmasını kontrol altına alma mücadelesinin parçası olarak 50'den fazla kişinin bir araya gelmesine iki haftalık yasak getirilmesini önerdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU