ABD’de koronavirüs mücadelesi: Tıp öğrencileri erken mezun olup göreve başlayacak

Birleşik Krallık ve İtalya’nın ardından ABD’de de son sınıf tıp öğrencileri, normal takvimden aylar önce mezun edilerek, virüsle mücadele etmek üzere hastanelere gönderiliyor

ABD’de çoğu tıp okulu 4 yıl eğitim süresine sahip (Reuters)

Çin’i geçerek en fazla kayıtlı vaka sayısına sahip olan ABD’de koronavirüse karşı mücadele, daha da sert önlemlerle sürüyor. 

New York Times’ın haberine göre; Massachusetts ve New York’taki tıp fakülteleri, dördüncü sınıftaki öğrencilerine, koronavirüsle savaşa katılabilmeleri için, erken mezuniyet imkanı tanımayı planladıklarını açıkladı. 

Salı günü New York Üniversitesi’ne bağlı Grossman Tıp Fakültesi, öğrencilerine bu teklifin yapıldığı bir e-posta göndererek, ülkede tıp öğrencilerine erken mezuniyet imkanı tanıyan ilk okul oldu. 

Perşembe de Tufts, Boston ve Massachusetts üniversitelerinin tıp fakülteleri, Massachusetts yönetiminin talebi üzerine mezuniyet tarihlerini Mayıs’tan Nisan’a çekmeyi planladıklarını açıkladı. 

Harvard Tıp Okulu da aynı adımı atmayı “aktif olarak değerlendirdiklerini” bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin kuzeydoğusundaki Massachusetts Eyaleti, erken mezunlar için 90 günlük geçici lisans çıkaracağını da ifade ederek, öğrencilere teşvikte bulundu. Böylece, eyaletteki yaklaşık 700 tıp öğrencisi, normal süreden 8 hafta önce hastalara yardım edebilecek. 

Grossman Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Steven Abramson, hastanelerin koronavirüs vakalarıyla dolmasından sonra bazı son sınıf öğrencilerinin gönüllü olarak çalışmayı talep ettiklerini söyledi. “İşgücü konusunda sorunlar yaşıyorduk. Bize ‘Neden mezun olacak öğrenciler eğer istiyorlarsa şimdi hastanede görev yapmasınlar?’ dedirttiler. Yükümlülüklerini yerine getirdiler ve hazırlar” dedi.

Dr. Abramson, yaptıkları ankete göre, 120 tıp öğrencisinden 69‘unun erkenden klinik görev üstlenmeye hazır olduğunu ifade ettiğini bildirdi. 

New York’taki çok sayıda diğer tıp fakültesi de aynı durumdaki öğrenciler için benzer formüller geliştirmeye çalışıyor. 

Ayrıca, ülkedeki öğrenciler son haftalarda koronavirüs için ayrılan telefon hatlarına, yemek teslimatlarına ve sağlık çalışanlarına yardım etmeye çalıştı. Harvard’da son sınıf öğrencisi olan Greg Peters, şöyle konuştu:

Etrafımızdaki doktorların neler yaşadığını görüyoruz. Bizi eğiten ve bize yol gösteren doktorları biraz olsun rahatlatmaktan dolayı heyecanlıyız. 
Sınıf arkadaşlarım ve ben her şeyi önceden planlayan A Tipi insanlarız ve planlarımız uçtu gitti. Eğitimimize güveniyoruz ama bir anda oraya atılmaktan dolayı biraz da endişeliyiz.

Amerikan Tıp Fakülteleri Birliği (Association of American Medical Colleges - AAMC) de üniversitelerin bu yöndeki kararlarını desteklediğini belirtti ancak bir şartla. AAMC’nin yetki isimlerinden Alison Whelan, bu şartı “öğrencilerin gözetim altında olması” olarak açıklarken, pek çok tıp fakültesinin de erken mezuniyet kararı alacağına inandığını söyledi. 

İtalya ve Birleşik Krallık'ta son sınıftaki tıp öğrencileri, koronavirüs salgınının pandemiye dönüşmesinin ardından benzer bir yol izlemişti. 


The New York Times 

DAHA FAZLA HABER OKU