Diğer eyaletler ölü sayısının fırladığı New York'tan gelenlere 14 gün karantina uygulamaya başladı

Ölü sayısının yaklaşık 400'e fırladığı New York'tan gelen yolculara karantina getiren eyaletlerden biri de Teksas oldu

New York Valisi Andrew Cuomo, eyalette doğrulanan vaka sayısının her üç günde bir iki katına çıktığını 24 Mart'ta söylemişti (AP)

Birkaç eyalet, ABD'de yayılan koronavirüsün “merkez üssü” haline gelen New York'a yakın zamanda seyahat eden sakinleri için iki haftalık zorunlu karantina uyguluyor.

Perşembe günü Teksas Valisi Greg Abbot, üç eyalet (tri-state) bölgesinden ve New Orleans'tan Teksas'a uçan yolcuların 14 gün karantinaya girmesini gerektiren bir kararname yayımladı.

Karar, Florida Valisi Ron DeSantis'in daha önce aldığı tedbire benziyor. DeSantis, Connecticut ve New Jersey'i de içeren New York üç eyalet bölgesinden gelen herkese, Florida'ya ayak bastıkları andan itibaren iki haftalık gönüllü tecrite girmelerini emretmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tedbirler, ABD'deki tüm vakaların neredeyse yarısını barındıran New York'u bu hafta işaret eden Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü'nden gelen önerileri takiben alındı.

Bahar tatili sırasında eyaletteki plajlara akın eden binlerce turistin, virüsü muhtemelen bölgedeki topluluklara da bulaştırdığı Florida'da yaşayanlar, valilerini haftalar önce daha sıkı önlemler almak yerine, eyalet dışından gelen ziyaretçileri suçladığı gerekçesiyle eleştiriyor.

Vali Abbot emrin "sadece (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) ve Beyaz Saray'daki organizasyon tarafından dile getirilen ve virüsün yayılmasını azaltmaya odaklanan hedeflere ulaşmayı amaçladığını" söyledi.

New York Valisi Andrew Cuomo, eyalette doğrulanan vaka sayısının her üç günde bir iki katına çıktığını bu hafta söylemişti.

Salı günü vaka sayısı 20 bini geçmişti. Önceki günkü sayıya, yaklaşık 7 bin doğrulanmış vakanın eklendiği perşembe günü vaka sayısı 33 bini aştı. Eyaletin cuma günü 40 bin vakayı aşması bekleniyor.

Eyalette hayatını kaybedenlerin sayısı, perşembe günü bir gecede yüzden fazla artarak, toplamda 385'e çıktı.

Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü'yle birlikte çalışan Dr. Deborah Birx, New York'ta koronavirüs testi yapılan insanların yüzde 28'inin pozitif sonuç verdiğini aktardı. ABD'nin geri kalanında bu oran sadece yüzde 8.

Salı günü düzenlenen brifingde Dr. Birx, “Virüsün toplumun geneline bu denli nüfuz ettiğine bakılırsa, orada birkaç haftadır dolaşımda olduğu açık" ifadelerini kullandı.

 


Üç eyalet bölgesinde perşembe günü itibariyle toplam olarak yaklaşık 43 bin onaylanmış vaka bulunuyor ve en az 466 kişi hayatını kaybetti.

New Orleans'ta onaylanmış binden az vaka var ve bu eyaletteki nüfusun yalnızca küçük bir kısmı, fakat kişi başına ölüm sayısı ABD'deki diğer her yerden kayda değer derecede yüksek.

Normal koşullarda bahar dönemi turizm patlamasına hazırlanacak olan Hawaii, eyalete gelmek isteyenlerden seyahatlerini en az 30 gün ertelemelerini istedi.

Geçen hafta Vali David Ige, “Duyuracağım kararlar (...) bazılarınızın kulağına aşırı gelebilir ve bunun ekonomimiz üzerinde olumsuz etkileri olacağını biliyoruz (...) Ama şu anda alacağımız agresif kararların, kriz bittikten sonra daha hızlı toparlanmamızı sağlayacağından eminiz" ifadelerini kullandı.

Alaska Valisi Mike Dunleavy, daha da sert bir kararla eyalete gelen herkesten, nereden geldiklerine bakılmaksızın, en az iki hafta boyunca gönüllü tecrite girmelerini istedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU