Otomotiv devi General Motors, çalışanlarının maaşlarında yüzde 25’e kadar kesintiye gidiyor

ABD’nin en büyük otomobil üreticisi evden çalışan beyaz yakalı personelinin maaşından yüzde 20, fabrikada olmak zorunda olanlardan yüzde 25 maaş kesintisine gidiyor. Şirket, maaşları daha sonra faiziyle ödeyeceğini söylüyor

Fotoğraf: Reuters

Koronavirüs salgını nedeniyle Kuzey Amerika’daki fabrikalarında üretimi 30 Mart’a kadar durdurma kararı alan General Motors, ABD’deki 69 bin çalışanının (toplam iş gücünün yüzde 42’si) ücretlerinde kesintiye gidiyor. 

CNBC’nin konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi, tüm personeline gönderdiği e-posta ile evden çalışanların maaşlarında yüzde 20 kesinti olacağını duyurdu. 

ABD’de evden çalışamayan 6 bin 500 çalışan ise ücretli izne çıkartılacak ve maaşlarındaki kesinti yüzde 25 olacak. 

1 Nisan’da başlayacak kesintilerin faizli geri ödemesi ise 15 Mart 2021’e kadar yapılmış olacak. 

Maaşlarının yüzde 20’si kesilen beyaz yakalıların yanı sıra yönetici ücretlerine yüzde 5 ya da tazminatlara yüzde 10 kesinti uygulanacak. Yönetim Kurulu’nun tazminatlarına yapılan kesintinin toplamı yüzde 20. 

Kıdemli Yöneticiler takımındaki herkesin maaşlarındaki toplam kesinti yüzde 25 ile yüzde 30 arasında değişecek. 

“Gecikmeli Maaş Programı” adı verilen uygulama en fazla üretim ve mühendislik pozisyonlarını etkileyecek. 

Sağlık sigortalarında kesinti yapmayacak programın ABD’den sonra diğer ülkelere yayılması da planlanıyor. 

Şirketten yapılan açıklamada “General Motors’un faaliyetleri ve bilançosu Kovid-19 salgınından önce çok güçlüydü. Şu anda attığımız adımlar, kriz geçtikten sonra olabilecek en hızlı şekilde momentumu yeniden kazanmak için” denildi.

General Motors’un sözcüsüne ulaşan ABD merkezli otomotiv dergisi Jalopnik, sözcünün “Kriz döneminde nakdi korumak zorundayız çünkü tüm dünyadaki üretimimiz çok düşük” dediğini bildirdi. 

General Motors’un en yakın rakibi Ford’dan perşembe günü yapılan açıklamada 300 yöneticinin maaşındaki kesintinin en az beş ay süreyle yüzde 20 ila 50 olacağı duyurulmuştu. 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU