Çin’de tedavi gören birçok koronavirüs hastasında deliryum oranı yüksek çıktı

Çin'de koronavirüs tedavisinin anlatıldığı bir kitap, Türkiye’de bir doktor grubu tarafından Türkçe'ye çevrildi. Kitapta, “Durumu kritik olan Kovid-19 hastaları arasında deliryum oranı, bilinç kaybı yüksek bildirildi” denildi

Fotoğraf: AP

Koronavirüse karşı şu an kadar bilim dünyası net bir tedavi yöntemi bulamazken, başka hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarla salgına karşı mücadele edilmeye çalışıyor.

Bilim insanları virüsün kodlarının tam olarak çözülmediğini, bu nedenle net bir tedavi bulmanın uzun süreceğini ifade ediyor.

Çin’deki koronavirüs tedavi süreçlerini anlatan kitap Türkçe’ye çevrildi

Milliyet’in haberin göre, Çin’de koronavirüs tedavisinin anlatıldığı kitap, Türkiye’deki bir doktor grubu tarafından bir günde Türkçe'ye çevrildi.

Çin’in Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Tingbo Lang ve ekibi tarafından hazırlanan “Kovid-19 Önleme ve Tedavi El Kitabı” bu ülkede koronavirüsün tedavisine yönelik en önemli kaynak olarak kabul ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid-19’un tedavisi ile etkileşimleri, hastalığın seyri ve tüm tıbbi bilgilerin yer aldığı 83 sayfalık kitap, Türkiye’deki isimlerini açıklamak istemeyen 20 kişilik bir doktor grubu tarafından bir gün içinde İngilizce'den Türkçe'ye çevrilerek tıp camiasına kazandırıldı.

Kitapta çeviri notu başlıklı kısımda şunlar kaydedildi:

Dünyayı saran Kovid-19 salgını ile mücadele edebilmek için birbirini tanımadan kısa sürede bir araya gelen ve yoğun bir mesai içine giren, hiçbir kâr amacı gütmeden faydalı olmak gayesi ile çok kısa bir sürede önlem, tanı ve tedavi açısından çok değerli tecrübelerin Türkçeye kazandırılmasını sağlayan tüm değerli yazarlarımıza emekleri için sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Büyük bir özveri ve emek ile çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza kolaylıklar diliyoruz

Koronavirüs hastalarının ruhsal durumu

Hastaların ruhsal durumlarının taburcu edilmeden önce dikkatle izlenmesinin belirtildiği kitapçıkta, hastalarla yüz yüze veya görüşme ile terapi yapılması gerektiğine de yer verilirken şu bilgiler aktarıldı:

Hafif hastalar için psikolojik müdahale önerilir. Kendi kendine psikolojik denge ayarlaması, nefes egzersizi ve farkındalık eğitimini içerir. Orta ila şiddetli hastalar için ilaç ve psikoterapi kombinasyonuyla müdahale ve tedavi önerilmektedir. Hastanın ruh halini ve uyku kalitesini artırmak için antidepresanlar, anksiyolitikler ve benzodiyazepinler reçete edilebilir.

Çinli uzmanlar, tanısı doğrulanmış Kovid-19 hastalarında genellikle kızgınlık ve üzüntü, yalnızlık ve çaresizlik, depresyon, anksiyete, fobi ve uykusuzluk gibi belirtiler görüldüğüne dikkat çekerek şu uyarılarda bulundular:

Bazı hastalarda panik atak görülebilir. İzolasyon ünitelerindeki psikolojik değerlendirmeler, tanısı doğrulanmış Kovid-19 hastalarının yüzde 48’inin erken dönemde strese karşı çeşitli duygusal tepkiler sergilediğini göstermektedir. Kritik hastalar arasında deliryum oranı yüksek olarak bildirilmiştir. Bilinç kaybı olgusu bile bildirilmiştir.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU