Sağlık sisteminin çöküşte olduğu Libya'da ilk koronavirüs vakası görüldü

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Hafter güçleri arasındaki çatışmalar, sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olurken, dün ortaya çıkan koronavirüs vakası paniği daha da artırdı

Fotoğraf: Reuters

Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Sağlık Bakanı Ahmid Ömer, ülkedeki ilk koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Ulusal Hastalıklarla Mücadele Ofisi Müdürü Bedreddin Neccar, Libyalı hastanın Suudi Arabistan’dan Tunus üzerinden geldiğini duyurdu.

Libya Ahrar televizyonuna konuşan Neccar, hastanın döndükten 1 hafta sonra koronavirüs belirtileri gösterdiğini ve derhal karantinaya alındığını ifade etti.

Savaş ve salgın

Libya’da iki çatışan taraf UMH ve Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO), dünyayı saran koronavirüs salgınına karşı bir dizi önleler aldı. Her iki taraf da uluslararası kara ve deniz yolunu 3 haftalık süreyle kapattı. Eğitime gelecek ayın sonuna kadar ara verildi. 12 günlük gece sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve Avrupa ülkeleri, salgına karşı çatışmalara son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Ancak tüm çağrılara rağmen son iki günde iki taraf arasında zaman zaman çatışmalar yaşandığı bilgisi aktarıldı.

Sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Libya Misyonu Direktörü Elizabeth Hoff, “Libya’daki sağlık sistemi koronavirüs salgınından önce çöküşün eşiğindeydi” açıklamasında bulundu.

Test cihazlarının sınırlı sayıda olduğunu söyleyen Hoff, AFP’ye yaptığı açıklamada kırsal alanlarda ciddi sağlık personeli eksikliği yaşandığını aktardı. Şu ana kadar ulusal bir planın var olduğunu vurgulayan Hoff, “Ancak herhangi bir fon tahsis edilmedi” ifadelerini kullandı.

Halife Hafter liderliğindeki LUO’nun petrol limanlarına yönelik ablukası, devlet kurumlarını finanse eden ve işçilerin maaşlarını ödeyen Trablus’taki Merkez Bankası gelirlerinin çoğunu kesti.

Trablus’taki bir tıp merkezinde çalışan bir doktor, geçtiğimiz yıldan bu yana maaş alamadıklarını söyledi.

Bingazi’deki bir hastanede çalışan başka bir doktor ise, bazı sağlık personelinin maaş alamaması ve ekipman eksikliği nedeniyle çalışmayı reddettiğini söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU