“THY, yöneticilerin maaşlarında kesintiye gidiyor”

Uğur Cebeci, THY'nin koronavirüs salgını dolayısıyla işten çıkarmalara karşı bir tavır benimsediğini söyledi

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin havacılık yazarı Uğur Cebeci, yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle dünya çapında havacılık sektöründe çalışan en az 1 milyon kişinin işsiz kalacağını söyledi.

Cebeci, bugünkü köşe yazısında "Sektörün çok hızlı bir şekilde batma noktasına doğru gittiğini belirten uzmanlar daha az çalışanla sistemi çevirmenin formüllerini arıyorlar. Birçok ülkede sendikalar ayaklanmış durumda. Her ülkede havacılık sektörü için devlet yardımı isteniyor, vergilerin sıfırlanmasıyla işe başlanması bekleniyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İkramiyeler tamamen durdurulacak”

Cebebi, Türk Hava Yolları’ndaki (THY) durumu şöyle aktardı:

Bundan böyle THY’de yönetici kadrosunda olup makam aracı kullananlar başta yakıt, yol geçiş ücretleri gibi masrafları kendileri ödeyecekler. Şirket ağırlıklı olarak işten çıkarmalara karşı bir tavrı benimsemiş durumda. Ama yine de ne olacağını zaman gösterecek. Başta üst yöneticiler olmak üzere tüm maaşlarda yüzde 10 ila yüzde 30 arasında bir kesinti belirlenecek. İkramiye ödemeleri tamamen durdurulacak. Şirket içinde büyük bir tasarruf politikası gündeme alınacak. Devlet desteği konusunda Cumhurbaşkanı’ndan gelen söz ile biraz rahatlayan şirket, devlete fazla yük olmamak için bütün çareleri araştırıyor. Yurtdışında sadece 5 noktaya, uçan şirket iç hatlarda uçuşlarını Anadolu Jet’le yapıyor. Ayrıca uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan ödemelerini yapmayı da sürdürüyor. Öte yandan THY’nin ortak kuruluşu DO&CO toplam 894 kişi çıkarıldı. Öncelikli olarak 194 uçan şefi çıkaran şirket sonra da toplam 700 kişi ile yollarını ayırdı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU