Trump'ın mucize diye tanıttığı ilacı evde yapmaya çalışan adam öldü

Sağlık yetkililerinin uyarılarına rağmen ABD Başkanı ilacın "oyunu değiştirdiğini" iddia etmişti

Dr. Anthony Fauci, Trump'ın yorumlarıyla çelişen açıklamalarda bulunmuştu (Reuters)

ABD'de klorokin içeren kimyasalı içen adam öldü, kadınınsa durumu kritik. Sağlık yetkililerinin klorokinin virüsü tedavi ettiğinin kanıtlanmadığına dair tüm uyarılarına rağmen Donald Trump koronavirüsün tedavisi için klorokinin reklamını yapmıştı.

Arizona'daki Banner sağlık sistemi 60'larındaki bir çiftin yaygın bir akvaryum temizleyicisi olan klorokin fosfat yuttuğunu ve bundan 30 dakika sonra da hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Banner Zehir ve İlaç Bilgi Merkezi'nin tıp direktörü Dr. Daniel Brooks şunları söyledi:

Kovid-19'a dair belirsizlik düşünüldüğünde insanların virüsün bulaşmasını engelleyen ya da virüsü tedavi eden yeni yollar bulmaya çalışmasını anlıyoruz ama kendi kendinize ilaç tedavisi uygulamak bunun için doğru bir yol değil... Şu an istediğimiz son şey sağlıklarını tehlikeye atması muhtemel muğlak ve riskli çözümler bulduğuna inanan hastalarla acil servislerimizin dolması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlaç yapımında kullanım onayı bulunan klorokin ve hidroksiklorokin farklı marka isimleri altında sıtma ilaçlarında reçetelendirilebiliyor ve bazı araştırmacılar şu an koronavirüsü tedavi etmedeki etkinliğini test ediyor. Henüz hiçbir ilacın virüsü tedavi ettiği kanıtlanmadı ve aşının geliştirilmesiyse aylar sürebilir.

Fakat kendi yönetiminin üyeleri bu savları çürütürken ABD Başkanı Trump defalarca ilacın koronavirüs tedavisinde "oyunu değiştirdiğini" öne sürdü.

FDA yetkilisi Dr. Stephen Hahn klorokin fosfatın etkisini test etmek için klinik deneylerde kullanılacağını fakat bu konuda farklı şeyler söylemenin ABD genelinde binlerce kişinin hastalanmasına sebep olan salgın karşısında Amerikalılara "boş beklenti" vereceğini söyledi.

Dr. Hahn şöyle dedi:

Bu verileri toplayacağız ve tedavilerin güvenliği ve tesiri hakkındaki bu verilere dayanarak doğruluğu kesin kararlar alacağız ... Doğru ilacı bulmuş olabiliriz ama şu an uygun dozajında olmayabilir ve dolayısıyla kaş yapacağı yerde göz çıkarabilir.

Geçen hafta ilacın gelişiminin umut verip vermediği sorulduğunda Dr. Anthony Fauci başkanla çelişmiş ve "cevabın hayır" olduğunu çünkü "bahsettiğiniz kanıtın... aslı astarı olmadığını" söylemişti.

Dr. Fauci şöyle konuşmuştu:

Hem Amerikan halkına etki ihtimali olan hem de aynı anda bunun tamamen güvenli ve etkili olduğunu belirleyecek bilgiyi bize verecek mevzuatın yardımıyla ilaç geliştireceğimiz bir denge durumu yaratmaya çalışıyoruz ... (Klorokin üzerinde) kontrollü bir klinik deney yapılmadı. Yani bu konuda kesin herhangi bir açıklamada bulunamazsınız.

New York bir hafta içinde 70 bin doz hidroksiklorokin ve 750 bin doz klorokin kullanarak deneylere başlayacak.

İlaç firması Bayer ayrıca federal yönetime klorokin içeren binlerce ilaç teslim etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU