Fas halkı, koronavirüsten kurtulmak için balkonlardan hep birlikte dua edip, tekbir getirdi

Ülke 19 Mart'tan beri tecrit altında; camiler, okullar ve zaruri olmayan dükkanların hepsi kapatıldı

Fas'ta yüzlerce Müslüman, koronavirüs salgını ortasında ülkedeki tecrit devam ederken balkonlarından birlikte dua ederken görüntülendi.

19 Mart'ta tıbbi acil durum ilan edildi ve diğer birçok ülkede olduğu gibi zaruri dükkanlar haricinde her yer kapatıldı, vatandaşlar evlerinde kalmak zorunda bırakıldı. 

Cuma günü Fas'taki birçok cami (ve Müslüman dünyasının geneli) bilinen tarihte ilk defa toplu namazları durdurdu.

Bu tür kısıtlamaların uygulanmasının ardından ülkenin kuzeybatısında bir sahil kenti olan Tanca'da yerel halk, cumartesi günü toplu dua için balkon ve çatılara çıktı.

Sosyal medyada geniş çapta paylaşılan görüntülerde, yüzlerce Faslı zikir çekerken (bir çeşit anma ibadeti) ve niyaz ederek Allah'tan koronavirüs salgından kurtulmayı dilerken duyulabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilindiği gibi namaz İslam'ın "5 şartından" biri ve öğle namazı cuma günleri toplu halde kılınıyor.

Ne var ki Kovid-19'un dünyaya hızla yayılmasıyla bazı hükümetler cemaat namazlarını askıya alarak veya camileri tamamen kapatarak dünyadaki 1,6 milyar Müslümanın çoğunun evde, işte, parkta veya sokaklarda namaz kılmalarına sebep oldu.

İslam'ın en kutsal mabedinin bulunduğu Mekke'de Mescid-i Haram'ın içindeki Kabe etrafındaki genelde kalabalık avlu, Suudi yetkililerin ülkede sınırlama önlemlerini artırmasıyla birlikte tamamen ıssız hale geldi.

Riyad'daki el-Raji Cami'sine normalde cuma namazına katılan binlerce kişi yerine sadece imam, ezanı okuyan müezzin ve diğer personelin girmesine izin veriliyor.

Geçen hafta Reuters'a konuşan caminin müezzini Nasır Muhammed “Bu duygu tarif edilemez... minareler ağlıyor. Camiler bir zamanlar ibadet edenlerle doluydu” ifadelerini kullandı.

Bazı Müslüman ülkeler koronavirüs salgını nedeniyle özellikle ağır bir darbe aldı.

Geçen ay güneydoğu Asya'dan 16 bin Müslüman'ın Malezya'da katıldığı bir dini buluşma, bölgedeki bilinen en büyük viral vektörü oluşturdu ve yarım düzine ülkede 670 koronavirüs vakasına neden oldu. Olayın ardından Malezya'da toplu cuma namazları yasaklandı.

İran'da, ülkedeki hacıların ve diğer ülkelerdeki Şii Müslümanların ziyaret ettiği kalabalık türbeler de şimdiye kadar görülen en büyük koronavirüs salgınlarından birinin yayılmasını hızlandırmada etkili oldu. İran'da bugüne kadar bin 934 ölüm ve 24 bin 800'den fazla vaka doğrulandı.

Fas'ta 25 Mart itibarıyla 170 enfeksiyon ve 5 ölüm kaydedildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU