ABD’de sağlık çalışanlarına “son çare” olarak ev yapımı maske kullanmaları tavsiye edildi

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri “Sağlık çalışanlarını koruma yetkinlikleri bilinmiyor” uyarısında da bulundu

Hastane çalışanları "son çare" olarak maskelerini yeniden kullanmaları veya evde maske yapmaları yönünde teşvik edilirken, Başkan Trump ülkeyi Kovid-19 salgını konusunda bilgilendiriyor (Reuters)

Sağlık çalışanları ve hastaneler koronavirüs pandemisi sırasında ABD genelinde sıkıntı yaşarken, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC-Centers for Disease Control and Preventation) yüz maskelerinin kullanımı hakkında yeni yönergeler yayımladı. 

Cerrahi maskeler ve solunum maskelerindeki kıtlık, vatandaşların panikle, dışarıda takabilmek için, mağazalar ve internetten kolilerle maske satın almalarından sonra yaşandı. Ne var ki bu davranış, o zamandan beri hastaneleri gerekli yüz koruyucularından mahrum bıraktı. 

Şimdi CDC, Kovid-19 hastalarının tedavisi sırasında "son çare" olarak bandana ya da şal gibi ev yapımı maskelerin kullanılmasını öneriyor. Kılavuzun bu maddesi, yalnızca sağlık çalışanı için başka bir yüz maskesi yoksa öneriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her ne kadar kılavuzlar bu uygulamaya izin verecek şekilde güncellenmiş olsa da, CDC hala yüze bağlanmış bir bandana veya fuların kişisel koruma ekipmanı olarak kabul edilmediğini kabul ediyor. 

CDC “Sağlık hizmetleri profesyonellerini koruma yeterlikleri bilinmiyor. Bu seçenek kullanılırken dikkatli olunmalıdır" ifadelerini kullandı. 

Çarşamba günü yayımladıkları açıklamada, Amerikan Pratisyen Hemşireler Birliği, Trump yönetimini acilen kişisel koruma ekipmanlarına erişim konusunda sağlık profesyonellerine öncelik vermeye çağırdı.

Kuruluş, açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Pratisyen hemşireler ve tüm sağlık  çalışanları, kendilerinin ve Kovid-19'lu hastaları tedavi eden tüm sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için maske ve önlük gibi kişisel koruma ekipmanlarına acilen ihtiyaç duyuyor. Testleri uygulamak için gereken malzemelerin yanı sıra hastaların tedavisi için de solunum cihazları gereklidir. Yönetimden bu önceliği yetkisinin tamamıyla desteklemesini istedik.

Ulusal Hemşireler Birliği (NNU) de pandemi sırasında standartların ve önlemlerin "hafifletilmesini" kabul etmeyerek eleştiride bulundu. 

NNU genel müdürü Bonnie Castillo bir basın bülteni yayımlayarak “Hemşireler ve sağlık çalışanları korunmuyorsa, bu hastalar ve halkın da korunmadığı anlamına gelir. Bu, boyutları kestirilemeyen büyük bir halk sağlığı krizidir. Bu günler standartlarımızı ve önlemleri hafifletme veya kısıntı yapma zamanı değil. Şu an, çabalarımızı artırmamız gereken zaman” ifadelerini kullandı.

CDC ayrıca sağlık uzmanlarına maskeleri yeniden kullanmalarını, süresi dolmuş maskeleri kullanmalarını veya maske kullanımına kriz durumlarında öncelik vermelerini de önerdi. 
 


Ülke genelinde yapılan test sayısının yükselmesiyle birlikte, hastanelerdeki vaka sayısı son iki günde ikiye katlandı. Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre en az 11 bin 274 kişinin Kovid-19 testleri pozitif çıktı ve 157 kişi hayatını kaybetti. 

Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında Başkan Donald Trump'a aralarında maskelerin de olduğu tıbbi malzemelerdeki kıtlık ve yönetiminin bu endişeleri gidermek için ne yaptığı sorulmuştu.

Trump soruyu Başkan Yardımcısı Mike Pence'e yönlendirdi. Başkan Yardımcısı “Sağlık hizmeti veren kişilerin ihtiyaç duydukları şeylere sahip olduklarından emin olmaya öncelik verdik” ifadelerini kullandı. 

Yönetim çarşamba gecesi Savunma Üretimi Yasası isimli, N95 maskelerinin hastanelere gönderilmesine izin veren bir tasarıyı imzaladı. Tasarıyla birlikte hastanelerin satın alabilmeleri için "on milyonlarca maske"nin boşa çıktığı bildiriliyor. Nefes filtreli yüz maskeleri olarak bilinen bu maskeler, yapımında kullanılan malzemeler zamanla bozulabildiği için daha etkisiz olabilir. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU