Milli Eğitim Bakanı Selçuk soruları yanıtladı: Uzaktan eğitim pazartesi saat 09.00'da başlayacak

Selçuk, "Bütün ekip hazır, okula bu yıl hiç dönmemeye hazırız" dedi

Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs önlemleriyle ilgili olarak Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtladı. 

Selçuk, okullarda tatil süresinin uzatılıp uzatılmamasıyla ilgili olarak “Okula yarın dönmeye de, bu yıl hiç dönmemeye de hazırız”  dedi. Selçuk, uzaktan eğitim derslerine ilişkin olarak da ''Pazartesi 09.00'da başlayacak. Dersler okuldaki gibi 40 dakika değil 20 dakika olacak'' bilgisini paylaştı.

Bakanın açıklamalarışöyle:

(Okullarda tatil süresi uzayacak mı?) Bu sürecin uzaması ya da uzamamasına ilişkin bizim hazırlıklarımız var, senaryolarımız var. Okula yarın dönmeye de, bu yıl hiç dönmemeye de hazırız. 

İkinci hafta tatil değil uzaktan eğitim. Uzayıp uzamaması, Bilim Kurulunun alacağı tavsiye kararları doğrultusunda ortaya çıkacak.

Sınavları yüz yüze yapılan eğitimlerden yapacağız. 

Bütün vatandaşlar şundan emin olsun, çocuklarımızın, öğrencilerimizin hukukun her zaman koruruz.

Uzaktan eğitim nasıl olacak?

Televizyonda vereceğimiz eğitim aynı zamanda geçmiş konularla, yüz yüze eğitimle de bağlantılı olacak. İnternet erişim sıkıntısı olduğu için TV'de de yayın olacak. 

Ders süreleri okul gibi değil, 20 dakika olacak. Diyelim ki kaçırdı, tekrar dersleri olacak. Bunların hepsi hazır. İçerikler hazır, çekimler bitti. Bu konuda (uzaktan eğitim) en iyi ülke Çin, biz de ikinci sıradayız. 

Kanalın adı EBA TV olacak. 

LGS ve YKS ertelenecek mi?

Sınav sürecindeki çocuklarımız için ekstra bir çalışmamız var. Mesela sanal sınıflar. Bu sınıfları onlar için öncelikli olarak kullanacağız. Bu sınavlarda sadece yüzyüze eğitimlerin içeriğinden sınav yaparsak bunun avantaj ve dezavantajı nedir, buna baktık. Şu anda biz sadece senaryo olarak ertelemeden bahsediyoruz. Eğer sağlık koşulları gerektirirse ertelenebilir. Tercihimiz ertelememek, zamanında yapmak. 

(Uzaktan eğitim) Televizyonlarda ihtiyaç duyulan dersleri, konuları bizim öğretmenlerimiz gönüllü hazırladı. Belirli merkezlerde, stüdyolarda, belirli okullarda öğretmenlerimiz küçük gruplar halinde çalışıyor, sonra test yayınlar yapılıyor. Hafta sonu da bütün televizyonlardaki içeriğin ve EBA alt yapısının son çalışmaları yapılacak.

Biz 'Televizyondan izlediğiniz derslerden sınav yapacağız' diye bir yaklaşım içinde değiliz. Bizim derdimiz denetlemek değil, bizim derdimiz illa sınav yapalım da değil. Bizim derdimiz eğitimi eğitim gibi yapmak.

Anne babalar sınavla ilgili endişeye sahipse bilsinler ki kitap okuyan çocuklar sınavlarda daha başarılı. Ortak okuma saatleri yapabilirler.

Psikososyal destek paketimiz bir iki gün içinde devreye giriyor.

Evdeki ders ortamı

(Uzaktan eğitim) Ders ortamı gibi olmalı. Bir masa düzeni olabilir, ders izlerken veya çalışırken sürekli bir şeyin yenildiği, içildiği çok daha esnek bir ortam yerine daha ders ortamına benzer, sınıf ortamına odaklanmayı sağlayacak bir yaklaşım söz konusu olabilir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU