TTB Başkanı Adıyaman: Koronavirüs testi sayısı arttırılmalı ve ücretsiz olmalı

Koronavirüse yakalanan kişi sayısı artıyor. Uzmanlar tanı koymanın tek yolu olan testlerin önemini vurguladı

Fotoğraf: Reuters

Koronavirüse yakalanan kişi sayısı artarken bu virüsün neden olduğu hastalığı tespit eden testler tartışılmaya başlandı.

Cumhuriyet gazetesi, Sağlık Bakanlığı verilerine göre şimdiye kadar Türkiye’de 8 bin kişiye koronavirüs testi uygulandığını yazdı.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Sinan Adıyaman gazeteye “Güney Kore’de günde 20 bin test yapılıyordu. 8 bin rakamı çok az. Tekrar ediyoruz, testlerin sayısı, yapıldığı merkezler artırılmalı ve ücretsiz olmalıdır” dedi. 

TTB Başkanı Adıyaman şunları söyledi:

Birçok merkezde testler yapılmalı. Dünya Sağlık Örgütü, şüphelenilen her bir vakayı bulmaya, test yapmaya, izole etmeye, tespit etmeye ve her temasın izini sürmeye çağırdı. Bu nedenle 8 bin test çok çok az, testleri mutlaka artırmalıyız. Dünyadaki başarılı koronavirüs tecrübelerine bakınca ne kadar test yapılırsa o kadar az hastalığın yayıldığını görüyoruz. Bu süreci başarılı yürüten Singapur, Tayvan, Güney Kore fazla test yaptı.

Hangi ülkede kaç kişiye test yapıldı?

Business Insider’da derlenen verilere göre, en fazla Covid-19 testi yapılan ülke Çin. 113.5 milyon nüfusu olan Çin’in Guandong eyaletinde 320 bin test yapıldı. 

  • İkinci sırada 189 bin test ile Güney Kore yer alıyor. Bu ülkenin nüfusu ise 51.3 milyon. 
  • Virüsün en yoğun görüldüğü ülkelerden 60.5 milyon nüfuslu İtalya’da ise 8 Mart tarihi itibarıyla yapılan test sayısı 50 bin. 
  • 67.8 milyon nüfusu olan İngiltere’de yine 8 Mart tarihi itibarıyla yapılan test sayısı 23 bin 500.
  • 127 milyon nüfuslu Japonya’da 8 bin 400 kişiye test yapıldı.
  • 329 milyon nüfusa sahip Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise 7 bin 700 kişiye test uygulandı.

Uzmanlar virüsün dolaşım riskine karşı da uyarılarda bulunuyor.

Vatandaşların bulunduğu bölgeden ayrılmasının kötü sonuçları olabileceğini söyleyen uzman doktor Anar Sadıgov, “Vatandaşlarımızın yazlık bölgelerine gitmeleri, hastalığın ülkenin her yerine yayılmasına sebep olabilir. Açık ortamlarda virüs, kapalı ortama göre daha az yayılıyor ancak yine de tedbirli olunmalı” ifadelerini kullandı.

“Kritik eşiği günler önce ulaşmış olabiliriz”

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’nin kritik olgu eşiğine ulaştığını belirterek “Az test yaptığımızı, hastaların yüzde 20’sinin hastaneye gelip tanı aldığını düşünürsek kritik eşiğe günler önce ulaşmış olmamız da olası. Hong Kong, Singapur olma şansımızı kaybettik. Bundan sonra tüm enerjimizi İtalya olmamaya harcamalıyız” şeklinde konuştu. 

Prof. Azap, “Türkiye, kritik olgu eşiği olan 100’e ulaştı. Az test yaptığımızı, hastaların yüzde 20’sinin hastaneye gelip tanı aldığı düşünürsek kritik eşiğe günler önce ulaşmış olmamız da olası. Hong Kong, Singapur olma şansımızı kaybettik. Bundan sonra enerjimizi İtalya olmamaya harcamalıyız” diye konuştu. İtalya’da vaka sayısı 31 bini aştı, ölü sayısı ise 2 bin 503. Hong Kong’da 4 ölü, 160 ya yakın vaka bulunuyor.


Cumhuriyet, Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU