Koronavirüs, Filistin'deki eğitim sistemini geliştirdi

Batı Şeria’daki çeşitli okullarda çalışan onlarca öğretmen, öğrencilerinin Facebook üzerinden günlük derslerini takip etmelerine olanak sağlıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle dersler online olarak yapılıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

Halid Selim, üniversitede dersleri yüz yüze anlatmayı tercih eden öğretim görevlilerinden… Zirâ bu yönetimin birebir etkileşim, tartışma, öğrencinin ilgisini takip etme, konuyu kavrayıp kavrayamadığını anlama gibi birçok avantajı var. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle Filistin topraklarında 5 Mart’tan itibaren uygulanan acil durum planı nedeniyle Selim gibi uzaktan eğitimden haz etmeyen öğretmenler ve diğerleri dahi online eğitime geçiş yapmak zorunda kaldı. 

Selim duruma dair şunları söyledi:

"Öğrencilerin disiplinini sağlamak benim için sorun olmuyor. Çünkü klasik ders tipine başvurmuyorum. Benim öğrettiğim ders üslup ve dilsel olarak metin çözümüne dayanıyor. Örneğin bir fikir ortaya atarak öğrencilerden bununla ilgili bir şey yazmalarını istiyorum. Sonra da yanlış olan kısımları düzeltiyoruz. Üniversitedeki meslektaşlarım genellikle bu deneyimden memnun kaldılar. Ancak yine de bir şeyler eksik kalıyor"

Korona dönemindeki eğitim

Filistin otoritesi, Beytüllahim’de bir koronavirüs vakasının kaydedilmesinin ardından olağanüstü hal ilan ederek Batı Şeria’daki eğitim kurumlarını 30 gün boyunca kapatmış, düğünleri, spor müsabakalarını, konferansları ve festivalleri yasaklamıştı. Buna karşılık öğretmenler internetteki sosyal medya ve çeşitli eğitim platformları üzerinden öğrencilerle bir araya gelmeye başlamıştı.

Batı Şeria’daki Birzeit Üniversitesi

Birzeit Üniversitesi, 14 Mart’taki açıklamasında dijital altyapısını ve internet sunucularını geliştirmek için çeyrek milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Akademi kurulu üyeleri ve öğrenciler, hem öğrenci hem de akademik personel için ücretsiz ve kullanımı kolay programlar, canlı yayın uygulamaları gibi online sistemlerin, alternatif kaynakların ve farklı tekniklerin etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını istediklerini gösterdi.

Öğrencilerin ihtiyaçları

Üniversitenin Başkan Yardımcısı Aziz eş-Şevabike, Independent Arabia’ya verdiği demeçte şunları söyledi:

"Bu adım, ülkedeki acil durum nedeniyle öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak ve Filistin’deki eğitim sektörünü desteklemek için atılan ulusal bir girişimdir. Bir grup akademisyen, bilgi ve deneyim alışverişi için bir web sayfası oluşturdu. Bilgi ve Teknolojileri Bölümü ise online öğrenme tekniklerini etkin bir şekilde kullanmaları için özel bir sayfa üzerinden akademisyenlere eğitim vermeye başladı. Yaklaşık 14 bin öğrenciyi açık kaynak programlarla buluşturduk. En basitinden farklı programlarla kısa eğitim videoları çekilebiliyor, cep telefonlarından çekilenler dahi YouTube’a yüklenebiliyor. Daha sonra bu görüntülerin bağlantıları öğrenciler ile paylaşılıyor"


Bireysel girişimler

Batı Şeria’daki Öğretmenin Yaratıcılığı Merkezi, Sürdürülebilir Kalkınma için Ortaklar Kurumu’yla ortaklaşa olarak toplumun eğitim alma sürecine katkıda bulunma yeteneği ve enerjisini bir araya getirmek üzere eğitim kadroları, temel kurumlar, veli konseyleri ve yerel yetkililer için çeşitli girişimler başlattı. Acil durumlarda alternatif öğrenme yöntemlerinin aktivite edilmesine teşvik eden bu girişimler, başta kız öğrenciler ve özel ihtiyaçları bulunanlar olmak çok sayıda öğrenciyi kapsıyor.

Meryem Şahin, "Korona Döneminde Eğitim" adlı girişimi başlatarak öğretmenlerin online ders vermelerini sağlayacak teknolojileri kullanmasına yardımcı olabilecek gönüllülere seslendi. Şu an bu girişim kapsamında evlerinde internet veya bilgisayar olmayan öğrencilere gerekli çalışma kâğıtları ile beraber ikamet ettikleri yere kadar gelip özel dersler verecek gönüllülere de ulaşılıyor.

Uzaktan eğitim platformunun kurucusu Abdullah Kaddeh de Filistinli öğrenciler için Filistin müfredatına uygun özellik ve standartlarla tam donanımlı ve ücretsiz bir platform sağlama girişiminde bulundu. Independent Arabia’ya konuşan Kaddeh, Filistin Eğitim Bakanlığı’nın da bu girişimin arkasında olduğunu, hatta platformun bakanlığın resmi bakanlık sayfasında bulunduğunu belirtti. Söz konusu platformda öğrencilerin kitaplarındakilere benzeyen ders materyallerinin, görüntülü ve sesli içeriklerin yüksek uzmanlığa sahip profesörler tarafından hazırlandığını kaydetti. Kadeh, bununla birlikte hükümetin koronavirüsün ortaya çıktığını açıklamasından bu yana 23 bin öğrencinin bu platforma eriştiği bilgisini verdi.

Batı Şeria’daki çeşitli okullarda çalışan onlarca öğretmen, Filistinli Samir Sebaine gibi öğrencilerinin Facebook üzerinden günlük derslerini takip etmelerine olanak sağlıyor.

Resmi olarak uzaktan eğitim

Filistin Eğitim Bakanlığı bu olağanüstü dönemde online eğitime geçileceğini ve okullarda modern teknik ve teknolojik araçlardan yararlanılarak uzaktan eğitimin yaygınlaştığını resmi olarak duyurmuştu. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre Filistinli ailelerden üçte birinin bir bilgisayarı var. Yüzde 65’inin evinde de internet bulunuyor. Filistinlilerin en az yüzde 80'i de bilgi ve iletişim teknolojisi konusunda temel becerilere sahip. Yine resmi rakamlara ve istatistiklere göre Batı Şeria, Gazze ve Kudüs'teki okullarda yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci mevcut.

Küresel eğilimler

İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), koronavirüs sebebiyle okulların geçici olarak kapatılmasını gerektiren durumlarda ülkelerdeki imkanlara göre eğitim sektöründeki alternatiflere güvenilmesi çağrısında bulunmuştu.

Aynı şekilde UNESCO da uzaktan eğitim hizmetleri için kapsamlı programların uygulanması ve öğretmenlerin öğrencilere ulaşmak için kullanabilecekleri açık eğitim uygulamaları ve platformlarının kullanılması çağrısı yapmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/102506/

DAHA FAZLA HABER OKU