Koronavirüs: Bolsonaro küstürdüğü Kübalı doktorları yeniden görev başına çağırdı

İlk koronavirüs kaynaklı ölümü bugün açıklayan Brezilya, Kübalı doktorları yeniden işe almak istiyor

Brezilya’da ilk koronavirüs kaynaklı ölüm, 16 Mart’ta bu fotoğrafın çekildiği Sao Paulo’da 17 Mart'ta yaşandı (Reuters)

Brezilya Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınının ardından açıkladığı yeni sağlık programında Kübalı doktorlara da önemli bir yer ayırdı. Pazartesi yapılan açıklamaya göre, öncelikli olarak Brezilyalı, daha sonra da iki ülke arasındaki anlaşmanın bozulmasından sonra görevden ayrılan Kübalı doktorların devlet tarafından işe alınması bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kübalı doktorların maaşlarının yüzde 75'ini komünist yönetimin alması, aşırı sağcı eski asker Jair Bolsonaro’nın onları “köle”ye benzetmesine neden olmuştu. 

2018‘de devlet başkanı seçilmesinden sonra Bolsonaro’nun söylediği sözler Havana yönetiminde rahatsızlık yaratmış, iki ülke arasındaki sağlık anlaşması bozulmuştu. 

Brezilya’nın fakir bölgelerinde çalışan yaklaşık 9 bin Kübalı doktor, 2018 kasımında evlerine dönmüştü. Reuters haber ajansına konuşan Brezilyalı bir yetkili, Küba’ya dönmeyen bin 800 doktorun da yeniden işe alınabileceğini ifade etti.

jb-aa.jpg
64 yaşındaki Bolsonaro, kendinden önceki sol veya sosyal demokrat hükümetlerin komünist Küba yönetimiyle yakın ilişkiler kurmasından duyduğu rahatsızlığı sık sık dile getirmişti (AA)


50 binden fazla sağlık çalışanını 60‘tan fazla ülkeye gönderen Küba’nın sağlık sistemi, ülkeye saygının yanı sıra para da kazandırıyor. 

ABD ve Brezilya basınında geçen hafta çıkan haberlerde, Brezilya Devlet Başkanlığı İletişim Sekreteri Fabio Wajngarten'de koronavirüs tespit edilmesinin ardından Bolsonaro'ya yapılan testin sonuçlarının da pozitif olduğu iddia edilmiş, Bolsonaro testin negatif çıktığını belirterek iddiaları yalanlamıştı. 

Brezilya’da şimdiye kadar 234 kayıtlı koronavirüs vakası bulunurken, bugün ülkede ilk virüs kaynaklı ölüm Sao Paulo Sağlık Birimi tarafından bildirildi.

 

 

Independent Türkçe ve Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU