İran'daki Kasım Süleymani heykeli tartışmalara neden oldu

Bazı İranlılar, koronavirüsle mücadele sürerken heykel yapılmasına tepki gösterdi

Fotoğraf: Twitter

ABD’nin hava saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin İran’ın Bandar Anzali bölgesinde heykeli yapıldı.

4 metrelik heykel, hem şekli hem de zamanlamasıyla sosyal medyanın gündemine düştü.

İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda heykele tepki gösterdi.

 

Alinejad, "Kasım Süleymani’nin Bandar Anzali’deki yeni heykeli. İran’ın kuzeyinde, yere düşen ve tedavi edilemeyen insanların içler acısı görüntülerinin olduğu bölgede" diye yazdı.

Duruma tepki gösteren bir başka isim olan Suriyeli gazeteci Ömer Medeniye, İran halkının koronavirüs sebebiyle sokaklarda yere düştüğünü, İran rejimininse virüsle mücadele etmek yerine birçok kente Kasım Süleymani heykeli yaptırdığını belirtti.

Çizgi film karakterine benzetildi

Amerikalı Ortadoğu güvenlik uzmanı Michael Doran ise heykele başka bir şekilde tepki gösterdi.

Mike, Süleymani’nin yeni heykelini çizgi film karakteri ‘Sünger Bob Kare Şort’a benzetti.

 

İranlı yetkili: Heykel talimatımız yok

Bu arada İran resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Bandar Anzali İslam Konseyi Başkanı Hadi Haydari, söz konusu heykelin kendileri tarafından yapılmadığını söyledi.

Haydari, heykelin fotoğrafını paylaşanlar hakkın soruşturma açılacağını duyururken, Süleymani heykeli için herhangi bir talimat verilmediğini de sözlerine ekledi.

ABD, 3 Ocak 2020'de İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'i, Bağdat Havalimanı'nda düzenlediği bir hava saldırısıyla öldürmüştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU