ABD'nin Paterson şehrinde ezan okunmasına izin verildi

Ezan tasarısını meclis gündemine taşıyan Paterson Belediye Meclis Üyesi Shahin Khalique, “Bu, Müslümanların zaferi değil Paterson şehrinin zaferidir” dedi

Fotoğraf: AA

ABD'de Türk toplumunun da yoğun yaşadığı New Jersey eyaletine bağlı Paterson şehrinin belediye meclisinde bir süredir oylama için bekleyen ezanın sesli okunabilmesine yönelik düzenleme dün yapılan oylama ile yasalaştı.

Gürültü yönetmeliği başlığı altında ele alınan tasarı, Meclis Başkanı Maritza Davila'nın da aralarında bulunduğu 5 evet oyu ile kabul edildi.

Buna göre artık şehirdeki cami ve mescitlerde hoparlör kullanılarak ezan okunabilecek.
 

paterson-aa.jpg
Fotoğraf: AA


Ezan süresi 5 dakikadan fazla olmayacak

Uygulama, sabah  06.00'dan gece 22.00 saatleri  arasında geçerli olacak ve belirlenen ses limitlerini geçmeyecek olan uygulamada ezan süresi 5 dakikadan fazla olmayacak.

Tasarıyı meclis gündemine taşıyan Paterson Belediye Meclis üyesi Shahin Khalique oylamanın ardından yaptığı konuşmada, ''Allah'a şükrediyorum, bu, toplumu bölme değil, adil olma adına atılmış bir adım. Bu, Müslümanların zaferi değil Paterson şehrinin zaferidir.'' dedi.

İlk olarak Michigan eyaletinde izin verilmişti

ABD tarihinde ilk defa 2004 yılında Michigan eyaleti Hamtramck şehrinde ezan sesi yerel yönetimin kararı ile serbestleştirilmiş ve yine aynı eyalette, Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu tek ABD kenti olan Dearborn’da da aynı uygulama başlamıştı.

Ezanın halka açık okunacağı üçüncü şehir olan Paterson’da yaklaşık 30 bin Müslüman'ın yaşadığı biliniyor, şehirde bir düzineden fazla cami ve mescit bulunuyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU