Hıncal Uluç: ‘Influencer’ vergi yasalarına girmeli; sevgili Berat Albayrak çözümü hızlandırır

Sabah yazarı: Yığınla meslektaşımız ‘influencer’lar yüzünden işinden oldu

Fotoğraf: AA

Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, ‘Influencer’ın meslek olarak tanınması ve vergiye tabi tutulması gerektiğini kaleme aldı. Uluç, “Sevgili Berat Albayrak” diyerek nitelediği Hazine ve Maliye Bakanı’nın konuya çözüm getirebileceğini söyledi.

Uluç, bugünkü köşe yazısına şöyle başladı:

Cumartesi günü "influencer/ etkileyici" olayına değinmiştim. Sosyal medyada binler, milyonlarla takipçisi olan ünlülerin yarattığı yepyeni reklam ortamından..
Bu reklam ortamı o kadar yaygın, ülkemiz reklam pastasından aldığı pay o kadar büyüktü ki, reklam gelirleri azalan gazete, dergi ve kanallar, bütçelerini denkleştirmek için çalışanlarının bir bölümünü işten çıkarmak zorunda kaldılar. Hâlâ da kalıyorlar.. Yığınla meslektaşımız bugün, bu yüzden işsiz..

Influencer aracılığıyla reklam öyle tuttu ve yayıldı ki, sadece bu ortamı kullanan reklam şirketleri bile oluştu.

Bunları anlattım cumartesi günü ve "Şehit günlerinde, neşeli yemeklerini, keyifli alışverişlerini instragram'a koyan influencer'lara kızmayın, onlar da sizin, bizim gibi işlerini yapıyorlar" dedim..

Altını çizdim..

"Sosyal medyada yayınlanan, dükkan, mekan fotoğraf ve videoları, masum kişisel hesaplar değil, paralı, profesyonel reklam işidir" deyip, bu konuyu asıl izlemesi gereken kurumu anlattım..

"O zaman, bunun derdi tasası da, her şeye maydanoz sosyal medyaya değil, Maliye Bakanlığı'na, İstanbul Defterdarlığı Vergi Dairesi'ne düşer mesela..

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazısının devamında Vergi Denetim Kurulu Başkanı Suat Sarıgül’ün anlatımlarına yer veren Uluç, şöyle devam etti:

Vergi Denetim Dairesi olarak, bu Influencer/ Etkileyicileri izlemeye başlamışlar bir süreden beri.

Buradan gizli önemli gelirler elde edildiğini belirleyip, denetçileri peşlerine takmışlar. Oldukça önemli sayıda "Etkileyici"yi denetlemişler ve 10 milyon liranın üstünde vergi cezası kesmişler..

Suat Başkan'a anlattıklarımı şimdi size de anlatacağım..

Influencer/ Etkileyici Reklam pastası, yazılı ve görsel medyanın reklamlarını büyük ölçüde düşürecek boyutta, milyarlık bir ortamdır.

Bugüne dek kesilen 10 milyon liralık ceza, buz dağının görünen kısmı bile değil, yazılı ve görsel medyanın üzerine düşen çığdan koparılan bir kartopudur.

Vergi Denetim Dairesi'nin elindeki yasa ve imkanlarla yaptığı iş fevkalade önemlidir, ama bu sorunun çözülmesi ve bu milyarlık ortamdaki vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi ancak "Yasa" ile mümkündür.

"Influencer/ Etkileyici" meslek tanımı olarak vergi yasalarına girmeli, vergi dairelerine de, vergi denetim kurumlarına da, bu ortamı izleyecek kadrolar verilmelidir.

Bu tasarıyı hazırlamak ve Meclis'e sunmak "Hazine ve Maliye Bakanlığı"nın görevidir.

Vergi Denetleme Daire Başkanlığı'nın bu konuyu Bakanlığa nakletmesi çözümü hızlandırır.

Çünkü günümüz Hazine ve Maliye Bakanı Sevgili Berat Albayrak, gene sevgili dostumuz Ahmet Çalık'ın patronluğu döneminde, SABAH ve atv grubunu da bünyesinde bulunduran Çalık Grubu'nun CEO'su olarak, konuya çok vakıf bir iş ve siyaset adamıdır.

 

Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU