"Kadınsız Bir Gün" grevi: Meksika ve Arjantin’de kadınlar şiddeti protesto için "toplumdan yok olacak"

Kadın cinayetlerinin son 5 yılda yüzde 137 oranında arttığı Meksika’da 25 yaşında bir kadının vahşice öldürülmesi infiale yol açmıştı

Meksika'daki kitlesel eylemlere bir kadın gösterici, ellerini kan rengine boyayarak katıldı (Reuters)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kitlesel gösterilerin düzenlendiği Meksika ve Arjantin’de milyonlarca kadın bugün sıra dışı bir eylem için birlikte hareket etme kararı aldı.

Reuters’ın haberine göre “Bizsiz Bir Gün” adı verilen bir günlük eylemde amacın, kadınların işe, okula ve devlet kurumlarına gitmeyerek toplumdan “kaybolması” halinde hayatın nasıl idame edeceğini göstermek olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meksika’daki grevin odak noktasını, kadınların ortadan kaybolmasını ve kadın cinayetlerindeki hızlı artışı protesto etmek oluşturuyor.

Reuters’a konuşan başkent Meksiko sakinlerinden 45 yaşındaki Alma Delia Diaz, “Kurban olmaktan, istismar edilmekten, kötü muamele görmekten bıktık usandık” dedi.

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ise memurların greve katılıp katılmama konusunda özgür olduğunu söylese de siyasi muhalifleri hükümeti baltalamak adına ülkenin güvenlik sorunlarını kendi menfaatleri için kullanmaya çalışmakla suçladı.

Dazlak Nazi gruplar gösterileri karıştırdı

Öte yandan Dünya Kadınlar Günü kapsamında Latin Amerika ülkelerinde düzenlenen kitlesel gösterilerdeyse eşitsizlik ve kürtaj hakları gibi meselelere dikkat çekilirken, şiddetin kökünü kurutmaları için liderlere harekete geçme çağrısı yapıldı.

Gösteriler genelde barışçıl bir atmosferde gerçekleşirken, bir süre önce 25 yaşında bir kadının birlikte yaşadığı erkek tarafından katledildikten sonra derisinin yüzülmesi ve 7 yaşında bir çocuğun öldürülmesinin şokunu yaşayan Meksika’da dünkü eylemlerde olaylar çıktı.

Meksiko’da kürtaj karşıtı, Nazi selamı veren dazlak bir grup erkekle kadın göstericiler arasında arbede yaşandı. Bazı kadın göstericilerse devlet başkanının toplantılar için kullandığı Ulusal Saray’ın kapılarına molotofkokteyli attı.

Kadın cinayeti oranı yüzde 137 arttı

Meksika’da hükümet kayıtları kadın cinayetlerinin son 5 yılda yüzde 137 oranında arttığını gösterirken, çetelerin yol açtığı şiddet olayları da ülke genelinde cinayet sayısını rekor seviyeye çıkarıyor. Bu şiddet olaylarının çoğuysa hala çözülmeyi bekliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU