İkinci Dünya Savaşı'nın sadece kadınlardan oluşan hücum fırkası: Gece Cadıları

Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, savaş cephelerinde ölen eşleri ve kardeşleri nedeniyle Almanlara karşı öfke barındıran kadınları savaş pilotu olarak kullandı. Ancak savaşta 'destan yazan' kadınlar hak ettiği değeri görmedi

Kadın pilotlardan oluşan Gece Cadıları fırkası

Geçtiğimiz yüzyılda, İkinci Dünya Savaşı'nın gidişatını değiştirmede kadınlar önemli bir rol oynadı.

Amerika kıtasında erkeklerin büyük bölümü savaş cephelerinde olduğu için Amerika’nın kadınları, fabrikalarda çalışmak zorunda kaldı.

pilot 2.jpg
Gece Cadıları fırkasında eğitim gören kadınlar

 

Buna karşın Sovyetler Birliği’nde kadınlar da savaşa katılarak ülkelerinin Almanlara karşı büyük zafer elde etmesine katkıda bulundu.

1941'in ortasında, Nazileri korkutan, uçaklarla Alman mevzilerine bombalar atan ve büyük kayıplar verdiren bir kadın grubu ortaya çıktı.

pilot 4.jpg
Joseph Stalin

 

Almanlar, Sovyet kadın pilotların kullandığı uçakların sesini süpürge sesine benzettiği için grubu ‘Gece Cadıları’ olarak adlandırdı. Pilotlardan oluşan bu grup, radara yakalanmayan küçük savaş uçaklarıyla Alman mevzilerini bombalıyordu.

İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle, Sovyet yetkililer orduda kadın bulundurma fikrine karşı çıktı. Ancak Barbarossa Harekatı'nın başlaması ve Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleri olan Kızıl Ordu'nun geri çekilmesinin ardından bu değişti.

Birçok uluslararası rekorun sahibi olan Sovyet kadın pilot Marina Raskova, cephelerde eşlerini ve erkek kardeşlerini kaybeden, Almanlara karşı büyük nefret ve kinle dolu olan Sovyet kadınlarının savaşa katılması için Sovyet lideri Joseph Stalin’e çağrıda buldundu. Satlin, bunu mantıklı bularak fikrini değiştirdi.

pilot 6.png
Marina Raskova

 

Stalin’in talimatıyla Raskova, üniversitelerde okuyan 17-26 yaş arası 400 kadını toplayarak bir grup kurdu. Sonraki aylarda, kadın gönüllüler eğitim için Stalingrad’ın kuzeyindeki Engels köyüne gönderildi.

Ancak Gece Cadıları olarak adlandırılan bu grup, beklenmedik bir şeklide erkek askerlerin baskısına maruz kaldı. Savaş cephelerinde kadın varlığını kabullenemeyen ve onları değersiz gören erkek meslektaşları tarafından taciz edildiler

Ayrca, bu kadınlara erkek pilotların kiyafetleri verildi. Erkekler; paraşüt, radar ve radyo cihazları içeren uçakları kullanırken, Gece Cadıları 1920'lerde kullanılan eski Polikarpov Po-2 uçaklarını kullanıyordu. Bu uçaklar sadece iki sandalye ve açık bir kokpite sahipti. Kokpit açık olduğundan soğuk hava ve rüzgara maruz kalan Sovyeet Kadınları yerlerini belirletmek için de haritalar, kalemler ve fenerleri yanlarında taşımak zorunda kalıyordu.

pilot 3.jpg
Polikarpov Po-2 uçağı

 

Bununla birlikte, Polikarpov Po-2 uçaklaı Alman uçaklarına kıyasla çok yavaştı. Bu sayede Gece Cadıları Almanlar için zor bir hedefe dönüştü. Ancak bu uçaklar ahşaptan yapıldığı için mermilere maruz kalması durumlarda imdat paraşütlerden yoksun olan mürettebatla birlikte yanıyordu.

2 tane bombayla donatılan ve sadece iki pilottan oluşan mürettebata sahip olan Polikarpov Po-2 uçakları askeri operasyonlar sırasında daha fazla bombalar donatmak için hep askeri üssüne dönmek zorunda kalıyordu.

Sovyet kaynaklara göre, Gece Cadılarının Fırkası'ndan yaklaşık 40 kadına her gece 8 ile 18 arası askeri görev veriliyordu.

pilot 5.jpg
Gece Cadıları fırkası

 

Savaş boyunca, grubun uçakları Alman hedeflerine yaklaşık 23 bin ton bomba A attı. 30 bin kez uçuş yapan Sovyet kadınların son görevi 4 Mayıs 1945 tarihinde Almanya teslim olmadan sadece 3 gün önce gerçekleşti.

Gece cadıları çok sayıda Sovyet madalyası kazanmasına rağmen, Sovyetler Birliği'nin yetkilileri utandıran eski uçakları nedeniyle Sovyet Kadın Fırkası'nın Moskova zafer gösterisine katılması yasaklandı.

İkinci Dünya Savaşı bittikten 6 ay sonra kadınların hizmetlerinden resmi olarak vazgeçildi.

 

Al Arabiya'dan Independent Türkçe için çeviren: Gülbahar İbeş

DAHA FAZLA HABER OKU