İlber Ortaylı’dan Suriyeli vekile: Katerina Osmanlı’yı 11 kere yenmedi, saçmalama ve git tarih öğren

Moskova’daki Erdoğan-Putin görüşmesi sırasında heyetin arkasında duran Katerina heykeliyle ilgili konuşan İlber Ortaylı, “Kremlin’in her odasında salonunda tarihi bir figür bulunur” dedi

Fotoğraf: AA

Moskova’daki Erdoğan-Putin zirvesi sırasında heyetin arkasında duran Çariçe 2. Katerina heykeli çok konuşuldu.

Suriye’nin Halep milletvekili Fares Shehabi bir tweet atarak Türk heyetinin arkasındaki Çariçe 2’nci Katerina heykeline dikkat çekerek, Katerina’nın, Osmanlı’yı 11 kez yendiğini ve heykelle Rusya’nın Türkiye’ye karşı mesaj verdiği iddia etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu iddialara Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı cevap verdi.

Hürriyet’ten Musa Kesler’in konuşan Ortaylı, “O vekil saçmalamasın. Bu düzeysiz bir milliyetçilik. Kremlin’in her odasında, salonunda tarihi bir figür bulunur” diyerek tepki gösterdi.

Shehabi’nin tarih bilgisinin zayıf olduğunun anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Ortaylı şunları söyledi:

2’nci Katerina Osmanlı’yı 11 kere yenmedi. O vekil saçmalamasın. Biraz tarih öğrensin. Osmanlı ile iki kere harp ettiler. Kırım için de savaştılar. Küçük Kaynarca’da Osmanlı’yı yenmişti. Kırım ilhak edildi onun zamanında. Suriye vekili her şeyi bıraktı da şimdi bundan mı medet umuyor? ‘Şimdi de Putin yenecek, biz de mutlu olacağız mı?’ demek istiyor.

“Suriye, Rusya’nın eyaleti mi olacak?”

Ortadoğu’da hiçbir ülkenin Rusçuluk yapmadığını ifade eden Ortaylı, “Bunların huyu böyledir. Rusya’nın eyaleti mi olacaklar? Rusya’nın tarihte hiç görmediği şekilde... Etrafıyla geçinemeyen bir yer her şeyden önce orası... Bıraksan hepsi birbirini boğazlayacaklar. Suriye’de yüzde 7 azınlık aldı yönetimi götürdü.” dedi.

“Kremlin’de her odada bir heykel vardır”

Kremlin’in her odasında, her salonunda tarihi bir şahsiyetin resmi ve heykeli olduğunu belirten Ortaylı, “Tarihi antikalar vardır. Kremlin’in töresi böyle. Kalkıp da adam 2’nci Katerina’yla övünecek. Herife bak. Ne kadar düzeysiz bir milliyetçilik.” diye konuştu.

'Düzeysiz milliyetçilik'

Prof. Dr İlber Ortaylı şunları kaydetti:

2’nci Katerina Avrupa kültürü almış bir Alman prensesi. Rusya’da ıslahatlar yaptı. Münevver insanlarla, edebiyatçılarla ahbaplık ediyor, mektuplaşıyor. Müzeler de kurdu. Ama ayaklanmalarda kendi milletini de ezdi. Bu vekilin attığı tweet, tekrar söylüyorum çok düzeysiz bir milliyetçilik. Önce oradaki insanların huzur ve refahını sağlasınlar...”

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU