Kaliforniya insan gübreleştirmeyi yasallaştırmaya hazırlanıyor

İşlem, odun yongaları, yonca ve saman kullanarak cansız bedenin bozulmasını sağlıyor

İnsan gübreleştirme yöntemi ile insan kalıntıları, yaklaşık 30 gün içinde toprağa dönüşüyor (Pixabay)

Washington, insan gübreleştirmesine izin veren ilk eyalet olmaya hazırlanırken diğer eyaletler de benzer yasaları hayata geçirmeyi düşünüyor.

Geçen yıl Demokrat Vali Jay Inslee, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan uygulamayla Washington'da insan gübreleştirmesine izin verecek yasayı imzalamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdi, Kaliforniya Meclis Üyesi Cristina Garcia kendi eyaletinin de uygulamayı yasallaştırmasını umuyor.

İnsan Gübreleme 2529 nolu Meclis Kanunu'nu tanıtan Garcia, Los Angeles Times'a yaptığı açıklamada “Bir gün ağaç olmak isterim” dedi.

Sanırım bu insanlara başka bir seçenek sunmakla ilgili.

İnsan gübreleştirme, cansız bedeni parçalayıp toprağa dönüştürme sürecidir. Ölen kişinin ailesine verilebilir veya kullanım için koruma arazisine bağışlanabilir.

Seattle merkezli Recompose şirketi tarafından yapılacak işlemde cansız gövde, “mikrobiyal aktivite” ile birkaç hafta içinde parçalanacağı talaş, yonca ve samanla dolu bir konteynerin içine yerleştiriliyor.

Recompose şirketi 5 bin 500 dolar (34 bin Türk Lirası)  maliyetindeki sürecin “çevreye zararlı ve bazıları için psikolojik olarak tatmin edici olmayan” mevcut mezar uygulamalarına bir alternatif olmasını umuyor. İşlem sonunda kişi başına küp şeklinde bir toprak alanı ortaya çıkıyor.

 Şirket,internet sitesinde “Mevcut uygulamalar kısmen geleneklerle kısmen de cenaze endüstrisinin zorlamasından dolayıdır" ifadelerini kullanıyor.

Her yıl ABD'de 2,7 milyon insan ölüyor ve çoğu geleneksel bir mezarlığa gömülüyor veya atmosfere karbondioksit ve parçacıklar yayarak yakılıyor. Bu uygulamalar değerli kentsel arazileri tüketiyor, havayı ve toprağı kirletiyor ve iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. 

Recompose şirketi 5 bin 500 dolar (34 bin Türk Lirası) maliyetindeki sürecin “çevreye zararlı ve bazıları için psikolojik olarak tatmin edici olmayan” mevcut mezar uygulamalarına bir alternatif olmasını umuyor. İşlem sonunda kişi başına yaklaşık 1 metreküplük bir toprak alanı ortaya çıkıyor.

Şirket, internet sitesinde “Mevcut uygulamalar kısmen geleneklerle kısmen de cenaze endüstrisinin zorlamasından dolayıdır" ifadelerini kullanıyor.

Her yıl ABD'de 2,7 milyon insan ölüyor ve çoğu geleneksel bir mezarlığa gömülüyor veya atmosfere karbondioksit ve parçacıklar yayarak yakılıyor. Bu uygulamalar değerli kentsel arazileri tüketiyor, havayı ve toprağı kirletiyor ve iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. 

Recompose'a göre, organik indirgeme olarak bilinen insan gübreleştirmesi, çevresel etki açısından geleneksel definden,ölü yakmaktan ve doğal yollarla gömmekten daha iyi performans gösterdi. Şirket “her bir kişinin ölü yakma veya geleneksel gömülmeye göre organik indirgemeyi seçtiğinde 1000 kilogramlık karbondioksit tasarrufu sağlanacağını” tahmin ediyor.

Recompose CEO'su Katrina Spade, TEDX konuşmasında, çiftçilerin hayvan kalıntılarını geri dönüştürmek için benzer bir süreç kullandıklarını öğrendikten sonra ilk kez insan gübreleştirmesine ilgi duymaya başladığını anlattı.

Şu andan itibaren, gömme düzenlemeleri eyaletten eyalate değiştiği için insan gübreleştirmenin eyalet bazında yasallaştırılması gerekiyor. 

Bununla birlikte, Washington haricindeki eyaletlerde yaşayan insanlar bu zaten yaşam sonu alternatifine ilgi duyduklarını ifade ediyorlar.

LA Times'a konuşan Los Angeles'tan Nikolaus Kraemer "Bunu duyduğum an biliyordum, yapmak istediğim şey buydu. Bence bu, geldiğimiz yere geri dönmek için huzurlu bir yol" dedi.

 

 

**İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Keremcan Karabatak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU