Erdoğan'dan İdlib mesajı: En büyük sorun hava sahası, kısa sürede çare bulacağız

Suriye'de rejim güçlerinin TSK gözlem noktalarının gerisine çekilmesi için verilen sürenin dolmak üzere olduğunu söyleyen Erdoğan, "İdlib'de geri adım atmayacağız" mesajını verdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin İdlib kentinde devam eden operasyonla ilgili "Şu anda en büyük sıkıntımız hava sahasını kullanamıyor olmamız. İnşallah bunun da kısa sürede bir hal çaresini de bulacağız" dedi.

AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, "İdlib'de ortaya çıkan büyük insani krizi önlemek için aktif müdahale dahil her yolu deniyoruz" açıklamasında bulundu.

"Rejime verdiğimiz süre doluyor"

"Bu coğrafyanın sahibiyiz. Bunun için İdlib'de en küçük geri adım atmayacak, rejimi belirlediğimiz sınırların dışına çıkartacağız" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"İdlib’te ortaya çıkan insani krizi önlemek için sahada aktif müdahale dahil her yolu deniyoruz. Rusya insani hassasiyeti kabul etmek istemiyor. Gözlem kulelerimizi kuşatma altına alanlara verdiğimiz süre doluyor. Talebimiz rejimin Soçi muhtırası sınırlarına yani gözlem noktalarımızın gerisine çekilmesidir"

Kılıçdaroğlu'na: Sen Esed'le görüşüyorsun zaten

Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı. Kılıçdaroğlu'nun "Esad'la görüşülsün" tavsiyesine tepki gösteren Erdoğan, "Sen görüşüyorsun zaten yeter. Adamlarını gönderiyorsun onlar görüşüyorlar zaten. Ama bizim adımıza değil kendi adına" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "CHP zihniyeti ve başındaki zatın hezeyanları hala en önemli meselemiz olmayı sürdürüyor. Hayatı kendi ülkesine karşı mücadele etmekle geçmiş bir zatın zırvalarını muhatap almamak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

(Grup toplantısının başlangıcında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seslendirdiği doğum günü için hazırlanan videonun gösterimi yapıldı)

"Bugün karşımıza dikilen Kürt orijinli kardeşlerime pasaport verilmiyordu"

Kılıçdaroğlu'na seslenerek "Sen Esed'i görmediğin zaman ben onla görüşüyordum zaten" diyen Cumhurbaşkanı, "Biz ona hangi teklifi yaparsak yapalım adam olmadığını gördük. Bugün bizim karşımıza dikilen benim Kürt orijinli kardeşlerim Suriye’nin kuzeydoğusunda şu anda terör örgütüne destek verenler, onlara pasaport dahi vermiyordu. Ben de kendisine tavsiyede bulunuyordum ‘bunlar senin vatandaşın niye vermiyorsun?’ diye ama vermediler" şeklinde konuştu.

CHP'yi kastederek "Karşımızda hastalıklı bir zihniyet var" ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tüm kamu kurumlarına saldıran kişi bu ülkenin ancak hasmı olabilir. Suriye meselesinin ne olduğunu zerre kadar idrak edememiş bir kişinin bu konuda söylediği söz ancak bir sinek vızıltısı kadar değer taşır. İdlib için ‘Adam kendi toprağını savunuyor’ diyen, şehitlerimize saygısızlık yapan, gazilerimize hakaret eden bir kişi asla milletin evladı olamaz"

"Yolsuzluk bizim partiden de olsa affetmeyecek, gözünün yaşına bakmayacağız"

"Bize düşen görev CHP'li belediylerdeki ihanetleri, yolsuzlukları adım adım takip edip milletimizin huzuruna çıkarmaktır" diyen Erdoğan, devamında şu mesajı verdi:

"İl ve ilçe teşkilatlarımız ile belediye meclis üyelerimizin tamamı bulundukları yerlerde tüm güçleriyle bunun üzerine gitmelidir. Bu tür davranışlar içine giren belediye başkanlarını, bizimkiler de dahil, hangi partiden olursa olsun affetmeyecek, gözünün yaşına bakmayacağız"

Kentsel dönüşüm

İran'da meydana gelen ve Van'da 9 kişinini ölümüne neden olan depreme değinen Erdoğan, "Bilim insanları yeni depremler beklendiğinin haberlerini veriyor. Son 1 asırda ülkemizde 6 ve daha üzeri büyüklüğe sahip 57 deprem yaşadığımızı ve 80 bin vatandaşımızı yıkıntılar altında kaybettiğimizi düşündüğümüzde bu ikazlara hak vermemek mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki yapıların önemli bir bölümünün depreme dayanıksız olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı, dönüştürülmesi gereken konut sayısını ilk etapta 6 milyon 700 bin olarak açıkladı.

Erdoğan, 5 yılda 1 milyon 500 bin konut hedefini yinelerken, "Kanal İstanbul tek başına 500 bin konutluk bir kentsel dönüşüm projesidir" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU