Çiğdem Toker: İzmit-Kandıra yolu adı açıklanmayan bir firmaya 789 milyon TL'ye ihale edildi

Sözcü yazarı Toker, adı trafik kazaları nedeniyle "ölüm yolu"na çıkan İzmir-Kandıra bölünmüş yolunun geçenlerde pazarlık yoluyla ihale edildiğini öne sürdü

Fotoğraf: Twitter

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, 4 yıl önce 218 milyon TL'ye ihale edilen ancak tamamlanma tarihi sık sık ertelenen İzmit-Kandıra bölünmüş yoluyla ilgili 2016'da adı açıklanmayan bir müteahhitin talebiyle tasfiye edildiğini iddia etti.

Toker, "Devasa ihale Kalyon'a mı?" başlıklı köşe yazısında Karayolları Genel Müdürlüğünün bu yolu geçtiğimiz günlerde yeniden ihal ettiğini ve maliyetinin 788 milyon TL olduğunu yazdu.

Toker'in yazısındaki ilgili kısım şöyle:

Adı, trafik kazaları nedeniyle “ölüm yolu”na çıkmış olan bir yol. Geçenlerde pazarlık usulüyle ihale edildi.

Yanıltıcı olmasın; yola dair ilk ihale değil bu. Dört yıl önce 218 milyon TL'ye ihale edilen, törenlerle temeli atılan, tamamlanma tarihi sık sık ötelenen İzmit-Kandıra bölünmüş yolunun akıbeti “tasfiye” oldu.

Kocaeli milletvekillerinin sıklıkla gündeme getirdiği bu yolun yeni ihalesi için Ulaştırma Bakanlığı  “bugün yarın” minvalinde cevaplar veriyordu. Nihayet 2016'da işi alıp adı açıklanmayan bir “müteahhit”in tasfiye talebi kabul edilmiş. (218 milyon TL'lik kamu kaynağının ne kadarının çarçur edildiğini herhalde devletin denetim organları hesaplayacaktır.)

Yaklaşık maliyeti: 789 milyon TL

Karayolları Genel Müdürlüğü işte bu yolu geçenlerde pazarlık usulüyle yeniden ihale etmiş. Tek başına bu yolu değil onunla birlikte Ağva-Kandıra-Kaynarca yolunu da. İki proje bir arada yaklaşık maliyet devasa boyutta:

788 milyon 971 bin 89 lira 10 kuruş. Evet, bütçe ödeneklerini daima çok dikkatli harcayan Karayolları, bu ihale için 10 kuruşa kadar tespit yapmış. Bakanlığın açıklamadığı ihaleye dair bilgi verelim. Davet gönderilen firma sayısı yedi: Kalyon, Met-Gün, İrem+Sancar, Kolin, Makyol, Limak ve B. Ergünler.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU