Suriye ve Irak Kürtlerinden Adana Mutabakatı yorumu

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Aldar Halil, Adana Mutabakatı’nın hayata geçmesi için önce Ankara ve Şam’ın birbirlerini kabul etmeleri gerektiğini söyledi

Fotoğraf: K24

TEV-DEM öncülüğünde Rojava ile Suriyeli aydın ve siyasetçilerin katılımıyla Haseke’nin Amude ilçesinde düzenlenen “Özgür Toplum ve Demokratik Suriye’ye Doğru” konferansında konuşan Halil, “Mutabakata göre Türkiye’nin sınırlar içerisinde 5 kilometreye kadar operasyon yapma yetkisi var. Ancak bu mutabakatının yürürlükte olması için Ankara ile Şam ilişkilerinin normalleşmesi gerekiyor. Türkiye’nin Suriye hükümetini kabul etmesi gerekiyor ki alt düzeyde görüşmeler yaptıklarını söylüyorlar” diye konuştu.

Rojava’nın yerel halkı tarafından yönetilmesi gerektiğini savunan Halil, kurulması tartışılan “güvenli bölgenin” uluslararası tarafların denetimi altında olması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Mutabakatın işlevselliği kalmadı"

Öte yandan eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu Başkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Adnan Mufti yerel medyaya yaptığı açıklamada, bölgedeki gelişmelerden dolayı Adana Mutabakatı’nın uygulanması için koşulların uygun olmadığını, Kürtlerin yeni mevcut durumunun artık göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye ve Suriye rejimi arasında 1999’da imzalanan Adana Mutabakatı’nın hayata geçmesinin mümkün olmadığını belirten Mufti, “Aradan yıllar geçtiği için mutabakatın bir işlevselliği kalmadı. Artık mevcut durum eskisi gibi değildir. Bu durumun iyi okunması lazım. Bununla birlikte bölgede yaşanan gelişmeler mutabakatın uygulanmasını mümkün kılmıyor” yorumunda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova’da gerçekleştirdiği görüşmeyle birlikte Türkiye ile Suriye rejimi arasında 1999’da imzalanan Adana Anlaşması gündeme gelmişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU