Berlin Büyükelçisi Aydın: Ölenlerden biri nişan hazırlıkları yapıyordu

Almanya’da 5’i Türk 9 kişinin öldüğü ırkçı saldırıya ilişkin açıklama yapan Ali Kemal Aydın, “Sözün bittiği noktadayız” dedi.

Almanya’da Türklere ait 2 nargile kafeye düzenlenen ve 5’i Türk 9 kişinin ölümüne neden olan ırkçı saldırıyla ilgili Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, "Ölenlerden birinin babası olan 52 yaşındaki Behçet Gültekin’le görüştüm. Şu anda tedavi ediliyor. Ölen oğlunun nişan hazırlıklarını yapıyormuş. Oğlu her hafta onu hastaneye götürüyormuş. Sözün bittiği noktadayız" dedi.

Almanya’da aşırı sağcı ve ırkçıların Türklere yönelik saldırıları yoğunlaştırdığını ifade eden Aydın, Alman yetkilileri bu konuda dayanışmaya çağırdı:

"Buradaki yetkili makamlar bu tehlikenin daha çok farkında olarak gerekli adımları atmalılar. Irkçılık, hak ihlali, ayrımcılık konularında daha fazla tedbir almalılar"

Alman makamlarının saldırıyla ilgili gerekenleri yaptığını kaydeden Aydın, "Hükümetin iyi niyetinden kuşkumuz yok. Olay tüm yönleriyle soruşturulup bağlantılar ortaya çıkarılmalı" diyerek sözlerini sonlandırdı.

almanya-saldırı-A.jpg
Saldırı nedeniyle Almanya genelinde bayraklar yarıya indirildi / Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Ne olmuştu?

Almanya’nın Hanau kentinde dün gece saatlerinde Türklere ait 2 nargile kafeye silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırgan daha sonra başka bir nargile kafeye giderek burada da ateş açtı.

Hanau polisi, iki saldırıda 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişinin ise ağır yaralandığını açıkladı.

Alman medyası, saldırganın aşırı sağcı Tobias R. olduğunu yazdı.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanında olduklarını ve yaralılara da acil şifalar dilediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, konuyla ilgili "Süreci yakından takip ediyoruz" açıklamasını yapmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU