Çölaşan: Anayasa Mahkemesi’nde hukuk skandalı

İddiaya göre AYM, başvuru konusundan bağımsız farklı bir karara imza attı

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Emin Çölaşan, Anayasa Mahkemesi’nin “kişi hürriyeti ve güvenliği” iddiasıyla yapılan başvuruya “sınır dışı edilmeme” yönünden değerlendirme yapıp karar verdiğini yazdı.

Çölaşan, bugünkü köşe yazısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) giden bir avukatın aktarımlarını yazdı.

“AİHM'de görevli yabancı yüksek yargıçlar, aşağıdaki dosyayı okuyunca inşallah gülmezler!” yorumu yapan Çölaşan, avukatın şu ifadelerini aktardı:

Merhaba Sayın Emin Bey, müvekkilim Mehmet Seyit YILDIZ Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla FETÖ örgütü üyeliği iddiası ile 7.5 yıl hapis cezası almış ve halen Kocaeli Kandıra T tipi 2 no.lu Cezaevi'nde hükümlüdür.

Mehmet Seyit YILDIZ yargılama süreci boyunca tutuklu olarak kalmıştır.

Tutuklu olduğu süreç içerisinde haksız tutuklamadan dolayı Anayasa Mahkemesi'ne ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlâl edildiği' talebimizi ileterek dava açtık. Bu durum kararın 1. sayfası 2. paragrafında da görülmektedir. Bu gerekçeyle İhlâl Başvurusu yaptık. Anayasa Mahkemesi 2017/40323 numaralı başvurumuzu 19 Aralık 2019 tarihinde karara bağladı.

Ret kararının başvurudan bağımsız başka bir konuyla ilgili kendisine tebliğ edildiğini belirten avukat şöyle devam etti:

SINIR DIŞI etme kararının durdurulmasına dair tedbir talebi yönünden yapılan incelemede, iddiaların içeriğinden veya başvuru dosyasına sunulan bilgi ve belgelerden, başvurucunun sınır dışı edildiği takdirde yaşamına, ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğu anlaşılmadığından dosyanın bölüme (Mahkemenin ilgili bölümüne) gönderilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

Yani Yüksek Mahkeme bu başvuru KABUL EDİLEMEZ kararı vermiştir. Karar içeriğinden de görüleceği gibi biz Mehmet Seyit YILDIZ için ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlâl edilmiş olmasından dolayı başvuru yaptık. Ancak Anayasa Mahkemesi ‘Sınır Dışı Edilmeme' yönünden değerlendirme yapıp karar veriyor. Bizim başvurumuzla uzaktan yakından ilgisi yok!

“İnsani bir hata” olabileceği düşüncesiyle tekrar AYM’ye başvuran avukat şunları ifade etti:

Yapmış olduğumuz bu ikinci başvuruya acele bir şekilde, hiç okunmadan, en azından gerekçe kısmı dahi düzeltilmeden 29 Ocak 2020 tarihinde bir cevap daha geldi:

‘Verilen önceki karar kesin nitelikte olduğundan yapılacak herhangi bir işlem yoktur!'

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU