“Ankara ile Moskova arasındaki pazarlık, sahadaki gerçekliğin hazmedilmesiyle yapılabiliyor”

Yeni Şafak yazarı: Türk ve Rus heyetleri arasında bundan sonra yapılacak müzakereler/pazarlıklar daha ciddi bir zeminde ilerleyebilir

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, üst üste şehit haberi gelen İdlib’le ilgili kaleme aldığı köşe yazısında Ankara-Moskova arasındaki pazarlığın ancak “sahadaki gerçekliğin görülmesi ve hazmedilmesiyle yapılabileceğini” söyledi.

Acet, Türkiye ve Rusya destekli Suriye hükümeti arasındaki gerginliğin nereye gidebileceğini sorgularken şunları yazdı:

Ankara’nın ortaya koyduğu kararlılık duruşu ve Rusya destekli rejimin buna saldırılarla cevap vermesi ile büyüyen gerilim daha kapsamlı bir çatışmaya dönüşür mü?

Evet, kimilerinin ‘konvansiyonel savaş’ olarak nitelendirdiği türden böyle bir potansiyelin olduğu temas kurduğum çevreler tarafından da dillendiriliyor.

Diğer yandan, ‘Zor oyunu bozar’ tarifinin tam anlamıyla yerini bulduğu Suriye denkleminde, Ankara’nın her türlü seçenek için kararlı bir tutum sergilemesi, pazarlık masasını daha ‘sonuç üretici’ bir zemine taşıyabilir.

Pazarlık masası derken Ankara ile Moskova arasındaki ‘hattan’ söz ediyorum.

Bu hattaki sonuç üretici anlaşmalar, büyük ölçüde sahadaki gerçekliğin görülmesi ve ‘hazmedilmesiyle’ yapılabiliyor.

Ne demek istiyoruz?

Ankara, açıklamalara ve askeri tahkimatlara yansıyan iradesini dün olduğu gibi saha kabiliyetleriyle göstermeyi sürdürürse, Türk ve Rus heyetleri arasında bundan sonra yapılacak müzakereler/pazarlıklar daha ciddi bir zeminde ilerleyebilir.

Ama her durumda son derece kritik, sürprize açık bir dönemden geçmekte olduğumuzun da altını çizelim.

Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU