Demokrat Parti'de adaylık yarışı: Sanders birinci sıraya yükselirken, Biden'a destek giderek azalıyor

Eski ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın hayli zorda olduğu görülüyor

Trump daha önce Demokratlara işaret ederek ABD'ye sosyalizmin asla gelmeyeceğini belirtmişti (Reuters)

ABD'de Demokrat aday adayları arasında yapılan ankette Bernie Sanders ilk sıraya yükselirken, Joe Biden'a destek geriledi.

Anketörlerin soru sormasından ziyade seçmenlerin bilfiil oy kullanması için ikinci fırsat olan New Hampshire'da yapılacak önseçimin hemen öncesinde, Quinnipiac Üniversitesi'nin yaptığı ankette kıdemli Vermont senatörü yüzde 25 destek aldı.

Biden'ın kötü bir performansla dördüncü sırada yer aldığı Iowa'daki önseçimin ardından yapılan ankette eski Başkan Yardımcısı'na destek 9 puan düşerek yüzde 17'ye indi.

Kendi parasından milyonlarca dolar harcayan New York'un eski Belediye Başkanı Michael Bloomberg, diğer aday adayları Elizabeth Warren ve Pete Buttigieg'in önünde üçüncü sıraya yerleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Quinnipiac Üniversitesi anket analisti Tim Malloy, “Biden, ülke genelinde kendisine verilen desteğin en düşük olduğu yüzde 17'ye gerileyişin ardından cansız New Hampshire'da kendini toparlamaya çalışıyor. İmdadına yetişmesi için Bloomberg'in kampanyası mı beyaz atını hazırlıyor? Belki henüz değil ama Bloomberg, Iowa ya da New Hampshire'a ayak basmadan, önseçimlerin üzerine aniden gölge gibi düşüyor” dedi.

Bu arada diğer bir anketinse Biden'ın karşı karşıya olduğu zorlukların altını çizdiği görülüyor.

Pazartesi açıklanan Reuters / Ipsos anketi, ülkedeki ilk adaylık yarışının Iowa'da yapılmasından önce geçen hafta gerçekleştirilen benzer bir anketten yüzde 5 puan düşüşle, kayıtlı Demokratların ve bağımsızların yüzde 17'sinin Biden'a oy vereceğini gösterdi.

 

 

Sanders, geçen haftadan bir puan artış göstererek yüzde 20'lik destekle ankette diğer aday adaylarının önünde yer alırken, ankete katılanların yüzde 15'i Bloomberg'i destekledi. Bloomberg, 6 puanlık artış sağladı.

Ankette Warren'a destek yüzde 11, Buttigieg'eyse yüzde 5 şeklinde yer aldı. Ankete göre, Andrew Yang yüzde 5, Amy Klobuchar'sa yüzde 3 desteğe sahip.

Anket, yakın zamana kadar partinin hayli tartışmalı başkan adaylığı yarışını kazanacak favori olarak gösterilen Biden'a verilen desteğin sürekli düştüğünün altını çizdi.

Biden'ın seçmenler açısından temel çekiciliği partinin tüm adayları arasında en seçilebilir olduğu iddiasıydı. Buna rağmen Biden, Iowa'daki önseçimi Sanders, Buttigieg ve Warren'ın arkasında dördüncü sırada tamamladı.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU