New Hampshire önseçimi öncesinde Biden, Buttigieg'e yönelik söyleminin dozunu artırdı

New Hampshire eyaletindeki seçmenler ABD'nin ilk önseçimi için salı günü sandığa gidecek

Biden, Iowa önseçimlerinin sonuçlarına göre beklentinin altında kalmış görünüyordu (AFP)

Demokrat Parti aday adayları Joe Biden ve Pete Buttigieg'in New Hampshire'da Demokratların yürüttüğü tartışmada karşı karşıya gelmesinden sadece 12 saat sonra, eski ABD başkan yardımcısı eski belediye başkanını eleştiren bir video yayımladı.

Video, Indiana eyaletinin South Bend kentinin eski belediye başkanı Buttigieg'in, en son görevi başkan yardımcılığı olan Biden'la kıyaslandığında nispeten küçük kalan sorumluluklarıyla dalga geçiyor. Videonun ileri sürdüğüne göre Biden, Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası ve otomobil endüstrisi kurtarma paketi gibi konuların görüşmesine yardım etmişken, sekiz yılını orta büyüklükteki bir Amerikan şehrini yöneterek geçiren Buttigieg evcil hayvan tasmalarıyla ilgili düzenlemeleri değiştirdi ve köprü altlarına renkli ışıklar ekledi.

Seçmenlerin, New Hampshire önseçimleri için sandık başına gitmesine sadece günler kalmışken, yeni video hem Buttigieg'in hem de Bernie Sanders'ın Iowa'daki aday belirleme seçiminden kendi adlarına "başarıyla" ayrılmasının ardından Biden'in hamlelerinin dozunun arttığını gösteriyor. Video, aday belirleme seçiminde yıkıcı bir sonuçla dördüncü sıraya yerleşmiş olsa da Biden'ın savaşacak gücü kalmış olabileceğinin sinyalini veriyor gibi görünüyor.

 

 

Ancak, New Hampshire eyaletinin Manchester şehrindeki, Mcintyre-Shaheen akşam yemeğinde cumartesi gecesi sahne alan Biden'ın performansı tamamen farklı bir yöne işaret ediyor gibiydi: Güçlü bir savaşçı veya nihai başkanlık adayı yerine Biden, 2020 başkanlık yarışında sadece bir dipnot olabilecek gibi duruyordu. Eyalette Demokrat Parti'nin bağış toplama amacıyla düzenlediği yemekte tüm aday adaylarına örgütlenmelerinin gücünü gösterme ve destek toplama şansı tanınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağış toplama gecesinde, Biden dışındaki neredeyse tüm adayların kalabalığı hareketlendirdiği görüldü. Destekçiler, Elizabeth Warren, Bernie Sanders ve Buttigieg için ayağa fırladı ve ışıklı göstergeleri salladı. Amy Klobuchar da kalabalığı hareketlendirdi. Ancak Biden'in yaptığı konuşma, büyük oranda sessizlikle karşılandı ve sadece birkaç düzine destekçisi koşuşturma içinde zorlukla seçilebildi.

Mcintyre-Shaheen 100 Club akşam yemeği, küçük çaplı bir ulusal parti kongresi hissi taşıyan bağış toplamak için gerçekleştirilen bir etkinlik.

Destekçilerin doldurduğu stadyum, normalde rodeo ve buz pateni gösterilerine ve aynı zamanda hokey ve basketbol karşılaşmalarına sahne oluyor. Burada toplanan destekçiler oturma yerlerini düzenleyerek tezahürat ve alkışlarını organize biçimde gerçekleştiriyor. Bu, arkadaki televizyon kameralarının dikkatini çekmek için yukarı kaldırılmış dövizlerle ve seslerle rakiplerin bastırılmaya çalışıldığı, tam anlamıyla bir savaş.

Cumartesi Biden ve destekçileri bu savaşı kaybetmiş gibi görünüyordu. Dışarıdan bir gözlemci için salondaki 4 kişilik yarış üç senatör ve bir belediye başkanı arasında geçiyor gibi bir görüntü sergiliyordu.

Buttigieg konuşmasını, “New Hampshire, salı günü, tarih yazalım” diyerek bitirirken Sanders'ın destekçilerinin yuhalamalarıyla karşılaştı. Buttigieg daha sonra sarı tişörtlü destekçileri çılgına dönmüşken her bölmedeki destekçilere dönerek gülümsedi ve el salladı.

Warren ve Sanders'ın, kameraların hemen gerisindeki sahnenin arkasındaki tribünleri yarı yarıya kazanmayı başarması komşu eyaletlerden olan iki senatörü en büyük kalabalığı taşımış gibi gösterdi.

 

 

Sanders kendine ayrılan sürede, 2020'de Demokratların öne sürdüğü ilerlemeci politikaların pek çoğunu dört yıl önce savunduğunu öne sürerek, destekçilerini zafer turu atıyormuş gibi harekete geçirdi. Sanders aynı zamanda Iowa'da zafer kazandığını söyleyerek büyük alkışlar arasında, "6 bin oyla Iowa'daki seçimi kazandık" dedi. Arkasında ismiyle birlikte parlak pembe renge sahip ışıklı levhalar yanıp sönüyordu.

Cumartesi gerçekleşen gövde gösterilerinin eyaletteki seçmenler üzerinde etkisi olup olmadığını veya televizyonda görülebilen bir güce veya ilgiye işaret edip etmediğini salı günü verilecek oylar belirleyecek. Şu anki duruma göre, anketler Sanders'ın burun farkıyla Buttigieg'in önünde olduğunu gösteriyor. Dİğer yandan Warren ve Biden üçüncülük için birbirine yakın bir yarış veriyor.

Ancak en azından cumartesi gerçekleşen etkinliğe katılanlar Warren ve Biden arasında büyük fark olduğunu gösterdi.

Büyük düşün! Sıkı mücadele et!

Seçim kampanyasının açık yeşil renkteki tişörtlerini giyen Warren'ın destekçileri, aday adayı konuşması için sahneye çağrıldığında ve sahneyi terk ederken uzayan yürüyüşü sırasında bu sloganı tekrar ediyordu. Biden'ın birkaç düzineden ibaret destekçisiyse curcunanın içinde zorlukla fark edildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU