Dünya Bankası Başkanı: Çin’e koronavirüs için teknik destek veriyoruz, mâli destek vermeyeceğiz çünkü çok parası var

İki ayda binden fazla insanın ölümüne yol açan koronavirüs salgını ile ilgili olarak Çin, Dünya Bankası’ndan mâli finansman almayacak. Dünya Bankası Başkanı, “Çin, hâlihazırda kendi uluslararası rezervlerine sahip” dedi

David Malpass, Eylül 2017- Nisan 2019 tarihleri arasında Trump hükümetinin Hazine Bakanlığı'nda görev yapmıştı/ Fotoğraf: Reuters

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Reuters’a yaptığı açıklamada binden fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs salgını ile ilgili olarak Çin’e finansal yardım planlarının olmadığını söyledi. 

Çin’e teknik yardım vermek üzere Dünya Sağlık Örgütü ile çalıştıklarını söyleyen Malpass, sağlık, temizlik ve hastalık politikaları hakkında çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. 

2019’a kadar Trump yönetimi için Hazine Bakanlığı Uluslararası İşlerden Sorumlu Müsteşarlığı görevinde de bulunan Malpass , “Çin, hâlihazırda kendi uluslararası rezervlerine sahip. O nedenle yeni kredi vermeyi düşünmüyoruz” dedi. 

Çin’in ocak itibariyle döviz rezervleri 3,1 trilyon dolar. 

Dünya Bankası’nın açıklamasına göre hastalığın gözlemlenmesi, gıda güvenliği, önceki salgınlardan çıkarılan dersler ve salgının Çin ekonomisine etkisi ile ilgili konularda Banka uzmanları Çin otoriteleriyle iletişim hâlinde. 

Çin'de yüzlerce şirket kredi arayışında 

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yeniden inşası için kurulan Dünya Bankası 470 milyar dolarlık varlığa sahip ve Çin, en büyük borçluları arasında. Ülkenin 2011’den bu yana geri ödemesi süren 14,8 milyar dolarlık kredisi var. 

Çin ayrıca, ABD ve Japonya’dan sonra Dünya Bankası’nın en büyük üçüncü hissedarı. 

Reuters’ın bankacılık kaynaklarına dayandırdığı verilere göre gıda teslimatından akıllı telefon üreticilerine kadar 300’den fazla şirket, koronavirüsün etkilerini azaltmak için toplamda 8,2 milyar dolardan fazla kredi arayışında. 

Ekonomistler, Çin’in bu yılki büyümesini yüzde 5 ya da daha altı bekliyor. Ancak Dünya Bankası Malpass, krizin Çin’e ve küresel ekonomiye etkisinin ne olacağı konusunda tahmin yapmayı kabul etmedi. 

Elbette ki koronavirüs 2020’nin ilk yarısında büyümeyi yavaşlatacak. Uzun vadedeki sonuçlar için ise düzenlemelere nasıl tepki verildiğini görmemiz lazım. Çin, yeni yıl tatilinden yeni dönüyor. Büyümeyi buna göre değerlendireceğiz.

 

Trump'n eski danışmanı 

Malpass, ABD Hazine Bakanlığı’nda görev yaptığı 2017-2019 yılları arasında Dünya Bankası’nın Çin’e yönelik düşük faizli kredilerini eleştirmiş, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin “bu seviyedeki krediler için fazla zengin” olduğunu, Bir Kuşak Bir Yol projesi kapsamındaki inşaatlar için çok sayıda ülkeyi borçlandırdığını söylemişti. 

Aynı zamanda Trump’ın 2016 Başkanlık Seçimleri danışmanlığını da yapan Malpass, Dünya Bankası’nın Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki daha yoksul ülkelere odaklanması gerektiğini söylüyordu. 

Dünya Bankası’nın aralıkta açıkladığı beş yıllık Çin planı kapsamında geçtiğimiz 5 yılda ortalama 1,8 milyar dolar olan yıllık kredi ödemesi, 1-1,5 milyar dolar arasına çekildi. 

2020 mâli yılında Banka’nın Çin için onayladığı tek finansman, 686 milyon dolarlık orman koruma projesinin 150 milyon dolarlık kısmı. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU