Moritanyalı kadınlar, "zayıf kadın güzeldir" anlayışını kırıyor

Kızları zorla beslemek, yani yerel adıyla ‘leblouh’ fenomeni, Moritanya’nın büyük şehirlerinde bile hala uygulanmaya devam ediyor

Fotoğraf: Reuterrs

Kilolu olmak, olası tüm risklerine rağmen Moritanyalı genç kızların geleneksel fenomeni olmaya devam ediyor. Kızlar, erkenden evlenebilsinler diye küçük yaşlardan itibaren zorla beslenmeye tâbi tutuluyor. Aileler, bu uygulamayla aynı zamanda durumlarının iyi olduğunu ve kızlarıyla ilgilendiklerini kanıtlamaya çalışıyor. İncelik ise Moritanya toplumunda hoş görülmüyor.

Moritanya toplumundaki güçlü fenomen ‘leblouh’

Kızları zorla beslemek, yani yerel adıyla ‘leblouh’ fenomeni, Moritanya’nın büyük şehirlerinde bile hala uygulanmaya devam ediyor. Kırsal kesimlerde bu fenomenin uygulanmadığı nadiren görülüyor. Aileler, kız çocuklarının kilo alması için onları altı yaşından başlayarak zorla besliyor. İnce olmak ise bu toplumda ayıp sayılıyor.

Yaşça büyük Moritanyalı bir kadın Meryem el-Halife, kız çocuklarını beslemekle görevli kadınlardan bir tanesi. ‘Leblouh’u uygulamaya karar veren aileler, kız çocuklarını özel beslenme programlarına tâbi tutulmaları için özel kamplara ya da Meryem gibi kadınlara emanet ediyor.

moritanya-3.png
Fotoğraf: unreportedworld

 

Meryem, çocuklara bu program dâhilinde yaklaşık beş litre sıcak deve ya da inek sütü içirildiğini ifade ediyor. Ardından bol yağlı kuskus ya da pilav yedirildiğini, birkaç saat sonra ise yeniden süt ya da nişasta içirildiğini belirtiyor.

Meryem, kız çocuklarına gün boyunca, özellikle kuskus, pilav, et gibi çeşitli yemekler yedirildiğini söylüyor. Sütten elde edilen yerel yağ ise neredeyse her yemeğe bolca konuyor. Aynı zamanda kızlara yemeklerin ardından, suyla karıştırılmış yoğurt yani ‘zerik’ isimli içecek içiriliyor.

İhtişamı kanıtlamak ve evlilik için besleme

Leblouh, Moritanyalı aileler için kızlarını erken yaşta evlendirmek adına önemli bir uygulama sayılıyor. Hadi bint Muhammed Fâl, Moritanyalı geleneklerin zayıf kız ve kadınları küçümsediğini ifade ediyor. Zirâ zayıf kızların, ihtişamdan yoksun ve yoksul bir aileden geldiği ya da ailesi tarafından ihmal edildiği düşünülüyor.  

moritanya-1-unreported-wordls.png
Fotoğraf: unreportedworld

 

Moritanya’daki güzellik algısının çok eski zamanlardan beri kilolu olmak ile ölçüldüğünü dile getiren Fâl, Leblouh sürecinin en az 40 gün sürdüğünü belirtiyor. Üstelik çocuklar yemek yemedikleri taktirde şiddete de başvuruluyor; bu çocukların ayakları iki adet çubuğun arasına sıkıştırılıyor.

unreported-world-moritanya-2.png
Fotoğraf: unreportedworld

 

Resmi istatistikler

Gerektiğinden fazla beslenmenin getireceği tehlikelerin aşikâr olmasına rağmen, oldukça eski bir gelenek olan Leblouh ile mücadele, henüz oldukça nâdir. Zirâ bu toplumdaki erkekler, zayıf olanları değil de kilolu kadınları tercih ediyor. Moritanya Toplum, Çocuk ve Aile Bakanlığı tarafından hazırlanan bir çalışma, Moritanyalı erkeklerin yüzde 55’inin zayıflığı bir kusur ve eksiklik olarak gördüğünü ortaya çıkardı. Kadınların ise yüzde 60’ı kilonun güzelliği ve evlenme şansını arttırdığına inanıyor. Bakanlık tarafından yapılan çalışma, Moritanyalı kadınların yüzde 24’ünün erken yaşta evlendiğini, yüzde 51’inin ise 20 yaşından önce evlendiğini gösteriyor. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/91851

DAHA FAZLA HABER OKU