Iowa'daki önseçim bozgunundan ders çıkaran New Hampshirelı yetkililer: Bir kalemi hackleyemezsiniz

Seçim yetkilileri, siyasi partiler tarafından değil eyalet uzmanları tarafından eğitiliyor

Demokratların Iowa önseçiminde kullandıkları uygulama tam olarak çalışmadığı için sonuçlar seçimden dört gün sonra açıklanmak zorunda kalmıştı (Reuters)

New Hampshire'daki yetkililer seçmenlere Iowa'nın başına gelen kaosun tekrarının yaşanmayacağı konusunda güven vermeye çalışıyor. ABD'nin ortabatısında yer alan eyalette düzinecelerce parti çalışanı dahi sonuçları bir araya getirmek ve yayımlamak için çabalamıştı.

Iowa Demokrat Parti teşkilatı bu hafta gerçekleştirilen oylamanın yeniden sayılması veya gözden geçirilmesine yönelik kampanya çağrılarının son gününü gelecek pazartesiye uzattığını duyururken, New Hampshire yetkilileri salı gerçekleştirilecek oylama öncesi seçim sisteminin sağlamlığını savundu.

Perşembe basına verdiği demeçte eyalet başsavcısı Gordon MacDonald, yetkililerin siyasi partiler yerine eyalet yetkilileri tarafındaneğitilmiş 6 binden fazla yerel seçim çalışanının kullanılabileceğini söyledi. MacDonald, seçim gününde başsavcılık müfettişlerinin eyaletteki 300'den fazla seçim yerinin her birini ziyaret edeceğini, avukat ekibinin ve sorunları bildirmek için yardım hattının hazır olacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NBC News'un haberine göre MacDonald, "2020 başkanlık önseçimi, New Hampshire'ın adil, tam bir bütünlükle, iyi biçimde yürütülen ve yüksek seçmen katılımıyla yapılan uzun seçim geçmişi zemininde gerçekleşecek" dedi.

Iowa'daki yetkililer pazartesi gecesi neyin yanlış gittiğini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalarına devam ederken, eyaletin Demokrat Parti teşkilatı test edilmemiş bir uygulamayı sonuçları toplamak için kullanmış ve uygulamanın kullanımı başarısız olmuştu. New Hampshire eyalet bakanıysa sık sık tekrarladığı "bir kalemi hacklemek" imkansızdır yorumunu yineledi.

Bill Gardner, New Hampshire'da “seçmen oy pusulasını kalem veya kurşun kalemle işaretler. Bir kalemi hackleyemezsiniz" dedi.

Eyaletin Demokratları da güven duyduklarını belirtti.

Parti Başkanı Raymond Buckley, Iowa'daki yetkililerin üç farklı sayı elde etmeye çalıştığını söyledi.

Union Leader'ın haberine göre Buckley, “New Hampshire önseçimine dair hiç sorun yaşamadık” dedi.

Bu, önseçim gerçekleştirdiğimiz 100. yılımız ve herhangi bir sorun olursa tekrar sayım yapabiliriz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU