Rus heyeti İdlib'i görüşmek için Türkiye'ye geliyor

Rus heyet bugün İdlib meselesini görüşmek üzere bugün Türkiye'ye gelecek. Toplantının gündeminde Soçi mutabakatı ve gözlem noktaları da var

Fotoğraf: AFP

Suriye'nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları ile Beşar Esad'a bağlı Suriye ordusunun karşı karşıya gelmesi sonrası Ankara-Moskova hattındaki diplomasi trafiği sürüyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüşmüştü.

Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Her iki tarafın İdlib'de yaşananlar ile ilgili kendi endişe paketleri var" tespiti yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rusya'ya "İdlib'deki rejim saldırıları bir an önce durdurulmalı" çağrısında bulundu.

İdlib için bugün Rus heyet Türkiye'ye geliyor. 

Ankara’nın önceliği Soçi mutabakatındaki sınırlara uyulması.

Rus heyetle görüşmelerde ele alınacak bir diğer önemli konu ise gözlem noktaları.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geri çekilme için şubat sonuna kadar mühlet verdiği Suriye yönetimi İdlib'in Serakib ilçesini geri almıştı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üç gözlem noktasının bulunduğu bölge son haftalarda Esad'a bağlı birliklerce geri alındı. 

Böylece Türkiye'nin bazı gözlem noktaları Suriye ordusunun kontrol ettiği bölge sınırları içinde kaldı.

Bugün Rus heyet ile gerçekleştirilecek temasta heyetlerin uzlaşması halinde Erdoğan ile Putin’in yüz yüze görüşmesi gündeme gelebilir.

Suriye'nin kuzeybatısında, hemen Türkiye sınırında yer alan İdlib, hükümete karşı mücadele yürüten silahlı grupların elinde kalan son büyük alan.

Kremlin'e göre söz konusu militanların saldırganlığı Suriye ordusunun yanı sıra 9 yıldır iç savaşı yaşayan ülkedeki Rus askeri tesislerine yönelik. 

Suriye'de Esad rejimi ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimlere yönelik saldırıları sonucu son 4 günde 90 bin sivil daha Türkiye sınırı yakınlarına göç ettiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili süreci Washington yönetimi de yakından takip ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki bir heyetle de görüşme gündemde. 

İdlib için bir başka önemli tarih ise 13-16 Şubat’taki Münih Güvenlik Konferansı. 

Söz konusu konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılması bekleniyor.

Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), komando, mühimmat ve askeri araçların yer aldığı konvoyu sınır birliklerine sevk etti.

Türkiye'deki farklı birliklerinden takviye amaçlı Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gönderilen ve ilçedeki birliklerde bekletilen komandolar, hazırlıklarını tamamladı.

Alınan güvenlik önlemleri altında aralarında komandoları taşıyanların da bulunduğu 200 askeri aracın yer aldığı konvoy, sınır birliklerine yönlendirildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU