BM Güvenlik Konseyi’nin taslak raporu sızdı: "Yüzyılın Anlaşması"ndaki İsrail ilhakı kınanıyor

BM Güvenlik Konseyi’nin hazırladığı taslak metinde İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini ilhak etme planının kınandığı aktarıldı

Trump'ın İsrail yanlısı 'Yüzyılın Anlaşması' pek çok yerde protestolarla karşılandı (Reuters)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin taslak raporunda ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail yanlısı ‘Yüzyılın Anlaşması’nda İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini ilhak etme tasarısının kınandığı aktarıldı. 

Reuters’ın haberine göre, taslak metnin ABD vetosuyla karşılaşması muhtemel. Diplomatların aktardığına göre metne yönelik müzakereler bu hafta başlayabilir. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın gelecek hafta plana dair konseyde konuşması bekleniyor. Konuşma muhtemelen taslak karara dair gerçekleştirilecek oylamayla çakışacak. 

Reuters’ın incelediği taslak metin, işgal altındaki Filistin Toprakları’nın “herhangi bir parçasının ilhakının kanunsuzluğuna” vurgu yapıyor ve bu toprakları “İsrail’in ilhak etmesine yönelik son açıklamaları kınıyor”. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberinde, Donald Trump’ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner’in İsrail’in yerleşimler üzerindeki egemenliğini tanıyacağı ve Filistinlilerin devlet kurabilmesi için bir dizi zor koşulu sağlamasını isteyeceği aktarıldı. 

Jared Kushner’in perşembe Güvenlik Konseyi’nde plana yönelik bilgi vermesi bekleniyor. 

Filistinliler planı reddederken, birçok Arap hükümeti planın uzun zamandır ilerlemeyen müzakereler için yeni bir başlangıç noktasını temsil ettiğini belirtiyor.

Taslak metin, “istisnasız Ortadoğu’daki barış sürecine dair meselelerin nihai durumuna yönelik güvenilir müzakerelerin” başlatılması için bölgesel ve uluslararası çabaların artırılması gerektiğine odaklanıyor. 

ABD’nin konsey düzeyindeki vetosu Filistinlilere taslak metni 193 üyeli BM Genel Kurulu’na götürme imkanı tanıyacak, burada gerçekleştirilecek oylama Trump’ın planının uluslararası açıdan nasıl değerlendirildiği gösterecek. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU