'Türkiye bir deprem yılı yaşayacak, fay hatlarının tamamının harekete geçtiğini ilk defa gördüm'

Deprem bilimci Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye’nin 2020’de deprem yılı yaşayacağını söyleyerek, “Yaşanan son dört depremin ardından Türkiye’deki fay hatlarının tamamının harekete geçtiğini ilk defa gördüm” dedi

Uğur Dündar’ın Tele 1’de sunduğu “Demokrasi Arenası” programına konuk olan deprem bilimci Prof. Övgün Ahmet Ercan, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin 2020’de deprem yılını yaşadığını söyleyen Ercan, “Bunun ana nedeni de Afrika anakarasının Türkiye'ye toslama hızında yaklaşık yüzde 25 ile yüzde 50’lik bir artış oldu. Kuzeye doğru itiyor. Bu Anadolu yarımadasını çok kastı” diye konuştu.

“50 yıllık depremcilik hayatımdan ilk defa gördüm”

Ercan sözlerini şöyle devam ettirdi:

Bu gelen son üç hatta dört deprem ile 50 yıllık depremcilik yaşantımda Türkiye’deki kırıkların (fay hatlarının) ilk defa tamamının harekete geçtiğini gördüm. Dolayısıyla Türkiye bir deprem yılı yaşayacak. Tabi şunu demiyorum beni yanlış anlamayın. Ben her an deprem olabilir diyen bir kişi değilim.

Türkiye ve dünya çapında peş peşe yaşanan depremler yüzünden sosyal medyada 2020 ‘felaket yılı’ ilan edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Okan Tüysüz'e göre ise özel bir durum söz konusu değil.

Tüysüz, “Her yerde, sık sık deprem olması normal bir döngü. Endonezya’da her gün deprem ancak garipsemiyoruz. Türkiye’de en ufak bir depremde bile felaket senaryoları gündeme getiriliyor. Doğada bir düzen beklememek gerekir. Üç yıl önce İstanbul’a müthiş kar yağmıştı. Bu kış ise tek kar tanesi düşmüş değil. Bu sene 3 deprem, seneye 5 büyük deprem diye bir bir durum yok. Doğanın düzeni normal bir şekilde seyrediyor. 2020 için ‘felaket yılı’ demek doğru değil” demişti.

 

Independent Türkçe, Tele 1, Milliyet
 

DAHA FAZLA HABER OKU