CHP’li Kesici’den deprem önerisi: Güçlü bir bakanlık bünyesine alınmalı

Kesici olası İstanbul depreminde milli gelirin yüzde 10 küçüleceğini savundu

Fotoğraf: AA

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, İstanbul depreminde milli gelirin yüzde 10 küçüleceğini belirterek, “Sanayi tek bölgeye toplanmasın dedik, dinlemediler. Deprem güçlü bir bakanlık bünyesine alınmalı” dedi.

2011 yılında kapatılan eski Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) Müsteşarı ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, 1999 yılında Gölcük'te gerçekleşen depremde Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 3.4 küçüldüğünü hatırlatarak, “İstanbul depreminde milli gelir kaybı yüzde 10'u geçer” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kesici deprem konusunun bir an önce devletin gücünü ortaya koyacak güçlü bir bakanlık veya başkanlık bünyesine alınmasını istedi.

1999 depreminin ardından DPT'nin hazırladığı kalkınma planlarında hükümetleri uyardığını söyleyen Kesici şunları kaydetti:

Bu uyarılardan en dikkat çekeni ise 1999 depreminin ekonomiye verdiği hasarın nedenlerine ilişkindi. Buna göre yüzde 52'si deprem risk bölgesi olan Türkiye'de sanayi ve nüfus tek bir bölgede katiyyen toplanmamalı, hele hele bu bölge asla İstanbul olmamalıydı. Zira aksi durumda yaşanan felaketleri ülke 1999'da acı şekilde yaşamıştı. Ancak devlet kurumunun hükümete uyarısı dinlenmedi. DPT'nin uyarılarının aksine ekonomi de tek merkeze endeksli hale getirildi.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU