Holokost Anma Günü: Dışişleri Bakanlığı da mesaj yayınladı

II. Dünya Savaşı sırasındaki soykırım mağdurları için BM tarafından kabul edilen Holokost Anma Günü etkinliklerinin merkezi bu yıl Kudüs’tü

Fotoğraf: Wikipedia

II. Dünya Savaşı’nda, Yahudilerin Naziler tarafından soykırıma uğratıldığı gerekçesiyle anılan “Holokost”un 75. yıl dönümünde Dışişleri Bakanlığı bir mesaj yayınladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu 1 Kasım 2005 tarihli kararıyla, 27 Ocak'ın "Uluslararası Holokost Anma Günü" olarak kabul ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Holokost Anma Günü vesilesiyle, Nazi rejimi ve iş birlikçileri tarafından sistematik şekilde katledilen 6 milyon Yahudi ile Romanlar ve engelliler başta olmak üzere, hedef alınan azınlık ve gruplara mensup milyonlarca insanı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ayrıca, bu korkunç trajediden kaçmaya çalışan mağdurlara yardım eden diplomatlarımızın hatıralarını yad ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Dışişleri: Yüzlerce Yahudi'ye kapılarını açmış olan Türkiye bugünde milyonlarca insana koruma sağlamaktadır

Dışişleri açıklamasında, “Geçmişte Nazi rejimi mağduru yüzlerce Yahudi'ye kapılarını açmış olan Türkiye, bugün de zulümden kaçan milyonlarca insana koruma sağlamaktadır. Ülkemiz antisemitizm, İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve her türlü aşırılığın engellenmesine yönelik çabalarını kararlılıkla sürdürecektir” denildi.

En büyük katılımlı Holokost Forumu

Holokost anma programları çerçevesinde en yüksek katılımlı Holokost forumlarının 5.’si bu yıl Kudüs’te yapıldı. Forum nedeniyle, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, İspanya Kralı 6. Felipe, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Galler Prensi Charles ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Kudüs’teydi.

Foruma 40 ülkeden üst düzey temsilci katıldı.

Netenyahu: Bugün artık kendimizi koruyacak bir evimiz var

23 Ocak’ta Rus lider Putin ile birlikte Holokost Anma Müzesi’ni açan İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, “27 Ocak 1945’te cehennemin kapıları açıldı. Auschwitz Kampı'nın kapılarına dayanan Kızıl Ordu askerleri orada bulunan 1 milyon 600 bin Yahudi’nin büyük çoğunluğunun öldürüldüğünü gördü” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise kamplardan kurtarılma kararında dünyanın geç kaldığını söylerken “Bugün artık kendimizi koruyacak bir evimiz, dünyada bir sesimiz var” şeklinde konuştu.

Savaşta öldürülenlerin yüzde 40’ının Rus vatandaşı olduğunu söyleyen Putin ise “Naziler tarafından katledilen 6 milyon Yahudi’nin dışında Kızıl Ordu’nun günlerce mezarlar yaparak gömdüğü milyonlarca insanı her zaman hatırlayacağız” ifadelerini kullandı.

Alman Cumhurbaşkanı: “Almanların sorumluluğu hiç bitmeyecek”

Sözlerine İbranice bir dua ile başlayan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, “50 milyondan fazla insan yaşamına mal olan bu zalim savaş benim ülkemden başlatıldı. Auschwitz kurtuluşundan 75 yıl sonra Alman Cumhurbaşkanı olarak burada, bu büyük tarihi suçu taşıyarak önünüzde duruyorum. Ancak aynı zamanda sağ kurtulanların uzattıkları el için, Almanya’da yeniden yeşeren Yahudi yaşamından dolayı minnettarlık duyuyorum. Yad Vaşem’in ateşi hiç sönmeyecektir. Ve biz Almanların sorumluluğu da bitmeyecektir. Zamanımız aynı zaman değil. Kelimeler aynı değil. Failler aynı değil. Ama kötülük aynıdır” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Antisemitizm Yahudilerin problemi değildir, antisemitizm olan yerde her çeşit ırkçılık da başlar, dolayısıyla antisemitizm hepimizin sorunudur ve tarihte demokrasilerin sonunu, bizim gibi olmayanları kabul etmemenin getirdiğini de unutmayalım” ifadelerini kullandı.

 

Holokost Gazze AA.jpg
Dünya liderleri Holokost Forumu'na katılırken abluka altındaki Gazze'de protesto vardı / Fotoğraf: AA

 

Gazze'de protesto

Kudüs’te Holokost etkinlikleri yapılırken İsrail ablukası altındaki Gazze’de forum protesto edildi. Birleşmiş Milletler Ortadoğu Özel Koordinatörlük Ofisi (UNSCO) önünde bir araya gelen Filistinliler, İsrail'in Filistinliler aleyhinde işlediği suçlara tepki göstermelerini istedi. 

II. Dünya Savaşı sırasında, Almanya sınırları içinde ya da Almanya’nın işgal ettiği bölgelerde inşa edilen kamplarda 5.5 milyona yakın Yahudi, Slav, Roman engelli ve muhalif Adolf Hitler yönetimi tarafından öldürüldü.

Rus Kızılordu, 27 Ocak 1945'te Auschwitz'i kurtardı

Savaş başladığında Hitler’in müttefiki olan ancak daha sonra Alman karşıtı askeri bloğa katılan Rusya ordusu 27 Ocak 1945’te Auschwitz toplama kampında tutulanları kurtardı. BMGK, bu tarihi Uluslararası Holokost Anma Günü olarak kabul ediyor.


Independent Türkçe, Şalom, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU