Halid Meşal, Heniyye'nin Süleymani'nin cenazesine katılmasından rahatsız

Eski Hamas lideri Meşal, İsmail Heniyye'nin büyük bir heyetin başında Süleymani'nin cenazesine katılmasını stratejik bir hata olarak görüyor

Fotoğraf: Reuters

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin ve Hamas heyetinin Tahran'a gidip Kasım Süleymani'nin cenazesine katılması üzerine kopan fırtına ne içeride ne de dışarıda henüz dinmedi.

Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkelerinin bu konudaki eleştirilerinin yanı sıra Hamas'ın eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Heniyye’nin cenazeye katılımından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Independent Arabia’nın Hamaslı bir kaynağa dayandırdığı habere göre Meşal, Heniyye'nin büyük bir heyetin başında Süleymani'nin cenazesine katılmasını stratejik bir hata olarak görüyor. Meşal’e göre hareketin böyle bir olaya mütevazı bir heyet göndermesi yeterliydi, zira İsmail Heniyye, Tahran'ı ziyaret etmeyeceği konusunda Mısırlılara sözlü olarak bir vaatte bulunmuştu.

"Katılmadan önce iyice bir düşünmeliydi"

Söz konusu kaynağın aktardığına göre Meşal, "Heniyye ve çevresindeki kişiler Hamas'ı başta Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan olmak üzere bir dizi önemli forumda utandırdı. Yönetim, Kasım Süleymani'nin Tahran'daki cenazesine apar topar katılmadan önce iyice bir düşünmeliydi" dedi.

Gazze Şeridi'ndeki radikal ve tekfirci hareketlerin kendi tabirlerine göre Suriye, Irak, Yemen ve dünyanın başka yerlerinde Sünnileri katleden bir kişinin cenazesine katılmaları sebebiyle Hamas’a ve yöneticilerine düşmanlık ilan ettiği öğrenildi. Gazze Şeridi'ndeki birkaç radikal hareket, cenaze törenine katılan Hamas Hareketi’ni intikam almakla tehdit etti.

Gazze'den gelen haberlere göre Hamas güvenlik hizmetleri, Gazze Şeridi’ndeki cihatçı hareketlere bağlı radikaller ve aktivistler için arama ve tutuklama furyaları başlattı.

Öte yandan Fetih Hareketi yöneticilerinin aktardığına göre bu hassas dönemde Tahran’a gidip Kasım Süleymani’nin cenazesine katılım gösterilmesinden duydukları hoşnutsuzluğu dile getiren Fetih Hareketi üyelerine soruşturma açıldı.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD'nin 3 Ocak'ta Bağdat Havalimanı'ndaki hava saldırısında öldürülmüştü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

independentarabia.com/node/87556

DAHA FAZLA HABER OKU