İran yine kritik dönemde…Hamaney 8 yıl aradan sonra Tahran’da cuma namazı kıldıracak

Süleymani’nin öldürülmesiyle zirveye çıkan ABD-İran gerginliği, Ukrayna uçağının düşürülmesi ve yönetime yönelik protestolar… İran yine kritik süreç yaşıyor. En son 2012 yılında cuma namazı kıldıran Hamaney, Tahran’da cuma namazı kıldıracak

Fotoğraf: Khamenei.ir

İran medyası, bu hafta Tahran'daki cuma namazının Ayetullah Hamaney'in imamlığında kılınacağını duyurdu. 

Hamaney en son 2012 yılında cuma namazı kıldırdı.
 

1.jpg
Devrim Muhafızları'na yakın bir radikal gazete olan “Sobh-e Nov" manşeti: Bu hafta Tahran'daki cuma namazı rehberimizin imamlığında


Hamaney'in bu kararına sebep olan faktör belirtilmezken Ukrayna Havayolları’na (UIA) ait yolcu uçağının füzeyle düşürülmesinin Tahran yönetimi tarafından itiraf edilmesiyle oluşan uluslararası baskı ve İran'ın birçok kentinde düzenlenen rejim karşıtı gösterilerin bu kararda etkili olduğu düşünülüyor.

İran'ın Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlemesinden birkaç saat sonra Ukrayna Havayolları'nın PS752 sefer sayılı Tahran-Kiev uçuşunu gerçekleştiren Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı kalkışın hemen ardından düştü. 

İranlı yetkililer ilk etapta sorumluluğu üstlenmeyerek uçağın teknik sebeplerle düştüğünü iddia etti. 

ABD ve Kanada istihbaratının, uçağın karadan havaya füzeyle düşürüldüğünü gösteren kanıtlara ulaştığını açıklaması ve uçağın füzeyle düşürüldüğünü gösteren videoların sosyal medyada paylaşmasıyla birlikte İran yolcu uçağının yanlışlıkla düşürdüğünü kabul etmişti.

İran hükümetinin yolcu uçağını yanlışlıkla düşürdüğünü açıklaması protestolara neden olmuştu.

İranlı göstericiler düşürülen uçağın sorumluğunun Hamaney'e ait olduğunu vurgulayarak "Başkomutan istifa istifa" sloganları atmıştı.
 


Hamaney'in hutbeleri 

İran'da cuma hutbeleri, Hamaney'e kritik dönemlerde görüş ve mesajlarını ulaştırmak için uygun bir zemin oluşturuyor.

Hamaney, siyasi kriz dönemlerinde cuma hutbeleri yoluyla taraftarlarını konsolide edebiliyor.

İran’da Hatemi döneminde, laik entelektüellere yönelik bir dizi suikast işlenmiş ve bu durumdan İstihbarat Bakanlığı'nı sorumlu tutulmuştu.

Kamuoyunda ciddi bir tepkinin oluşmasının ardından İran’da siyasi bir kriz oluşmuştu.

İstihbarat Bakanlığı’ndaki bazı görevlilerin bu suikastlarda rol oynadıklarının ifşa edilmesi sonrası Hamaney cuma hutbesine çıkmış, İstihbarat Bakanlığı’nı savunmuş ve ABD-İsrail karşıtı söylem kullanmıştı.

Bu hutbenin ardından İstihbarat Bakanlığı yetkilileri aleyhindeki soruşturma durdurulmuştu.

Hamaney, Haziran 2009 tarihinde verdiği cuma hutbesinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle Yeşil Hareketi yanlıları tarafından düzenlenen gösterilere karşı sert tedbirler alınması için çağrıda bulunmuştu.
 

hamaney son cuma.jpg
Hamaney'in son cuma hutbesi / Fotoğraf: Independent Persian


Hamaney'in son cuma hutbesi ise 17 Ocak 2012 tarihinde gerçekleşti.

Bu hutbede Arap Baharı hareketlerine değinen Hamaney, hutbesinin bir bölümünü Arapça vermişti.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU