İran basını iktidar değişimi istiyor: Özür, istifa ve telafi

İran’daki muhafazakar ve reformist çizgideki çoğu gazete, manşetlerinde Ukrayna uçağının düşürülmesine yer vererek, yetkililerin istifasını talep etti

Kolaj: Independent Türkçe

İran Genelkurmay Başkanlığı’nın Ukrayna Havayolları'na ait uçağın saldırgan bir uçak sanıldığı ve füzeyle vurulduğunu açıklaması ülke basınında geniş yankı uyandırdı.

İran’daki muhafazakar ve reformist çizgideki çoğu gazete bu olaydan ötürü yetkililerin istifasını istedi.

Reformist çizgideki basın sorumluların istifasını istiyor

Ilımlılara yakınlılığı ile bilinen İran gazetesi, “Affedilemez” manşetiyle duyurduğu haberde, “Facianın üzerinden 3 gün geçtikten sonra uçağın düşmesindeki sorumlular ‘insani hata’ ve ‘kasıtsız’ olarak nitelendi” ifadelerine yer verdi.
 

2.jpg
İran gazetesi “Affedilemez” manşeti


Şehrevend gazetesi ise “Kamuoyunun mahkemesi” manşetiyle toplumun bu faciaya olan bakış açısını irdeledi.

İran’ın reformist gazetelerinden İtimad, “Özür dileyin, istifa edin” manşetiyle duyurduğu haberde, içerdeki sorumluların istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Bir diğer reformist çizgideki gazete Sazendegi ise, “Ulusal Yas” manşetiyle verdiği haberde, yetkililere ‘Halka karşı dürüst olun’ şeklinde seslendi.
 

7.jpg
Sazendegi ise, “Ulusal Yas” manşeti


Camecem gazetesi “Musibetin isabeti” manşetiyle hatanın ortaya çıkmasıyla birlikte acıların tazelendiğini ifade ederken, Hemşehri gazetesi ise bu olaya ilişkin “Utanç” başlığını kullandı.

"Sohrabların yası"

Devrim Muhafızları Ordusu’na yakınlığıyla bilinen Cevan gazetesi “Acı veren hata için derin özür” manşetiyle duyurduğu haberde, Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade’nin özür dilediği açıklamasına vurgu yaptı. 

Muhafazakar gazetelerden Vatan-ı Emruz ise, “Bir gam gökyüzü” manşetiyle İran dini lideri Ali Hamaney’in “Bu olaydaki kusurlar ve eksikliklerin incelemesi için Genelkurmay Başkanlığ'ına kesin talimat veriyorum” ifadelerine yer verdi.

Kudüs gazetesi ise, Firdevsi'nin Şehname'sinde yer alan birbirleriyle baba-oğul olduklarını bilmeden savaşan İranlı mitolojik savaşçı Rüstem ve Sohrab’ın hikayesinde Sohrab’ın babası tarafından öldürülmesine atfen “Sohrabların Yasında” manşetine yer verdi.

İslam Cumhuriyeti gazetesi: Özür, istifa ve telafi

“Özür, istifa ve telafi” manşetiyle çıkan İslam Cumhuriyeti gazetesi, şu ifadeleri kullandı: 

Yetkililerin dürüstlüğüne susamış durumda olan halk bazen önemli işlerde hataların olabileceğinin farkında. Bu nedenle eğer henüz olayın yaşandığı ilk saatlerde bu durum kamuoyuna açıklansaydı ve hayatını kaybedenlerin ülke içinde ve dışındaki yakınlarından özür dilenseydi bu özür kabul edilebilirdi.

Ne yazık ki ilgili makamlar 74 saat boyunca eksik ve yanlış bilgilendirme sonucu kamuoyunun güvensizliğine ve toplumun hayrete düşmesine zemin hazırlamıştır. Bu yanlış bilgilendirme, yetkililere itimat ederek açıklamalarını paylaşan medyaya da güvenirlilik konusunda zarar verdi.

İran İslam Cumhuriyeti gazetesi olarak ilk günden bu yana yetkililerin verdiği yanlış bilgileri paylaştığımız için özür diliyoruz.

Bu olayda hissesi bulunan tüm yetkililere tavsiyemiz kamuoyundan özür dilemeleri ve sorumluların istifa etmesidir. Bu adımlar en kısa sürede atılmalı, önceki birçok mesele gibi unutulmamalıdır.


İran radyo ve televizyon kurumundan istifalar

Ukrayna'ya ait yolcu uçağının füzeyle düşürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından İran Radyo ve Televizyonu Kurumu’nun iki sunucusu görevlerinden istifa etti.
 


İranlı sunucular Zahra Khatamirad ve Saba Rad, ‘düşürülen uçak’ ve ‘yalan’ etiketleriyle Instagram hesaplarından yaptıkları açıklamada istifa ettiklerini duyurdu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU