Keskinoğlu’ndan sonra ihracat devi bir tavuk üreticisi daha konkordato istedi

Lades Piliç markasıyla 32 yıldır faaliyet gösteren Garip Tavukçuluk konkordato talep etti. Şirkete üç ay mühlet verildi

Fotoğraf: Pixabay

1987’de Adana’da kurulan, bölgenin ihracat şampiyonu Garip Tavukçuluk, yüksek faiz oranları ve yem hammaddesi stokçuluğuyla artan fiyatlar nedeniyle Adana Birinci Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak konkordato talep etti. 

Mahkeme, Lades Piliç markasıyla bilinen Garip Tavukçuluk, 15 Ocak itibariyle üç aylık geçici mühlet verdi. 

Yıllık 100 bin ton piliç eti işleme kapasitesine sahip kesimhane ve 200 bin ton yemin üretildiği fabrikaya sahip şirketin çalışanlarına göre 3 milyon canlı tavuk açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya.

İşlerini kaybetmek istemeyen işçi ve yetkililerin firma önünde yaptığı eylemde Planlama Şefi Serkan Dönmez şunları söyledi: 

 

“Konkordato talebimiz kabul edildi fakat gerekli desteği alamadık. Sahada canlı hayvanlarımız mevcut fakat onlara maddi imkânsızlıklardan dolayı yem gönderemedik. Onları yemsiz bırakmak zorunda kaldık. O hayvanların ölüm riski mevcut.”

 

“Yaklaşık 650 çalışanımız var ve bu kişilerin aileleri de dahil herkesin bir mağduriyeti söz konusu” diyen Dönmez, “Bizim tek derdimiz firmamız kapanmasın. çalışanlarımızdan memnunuz, insanlar burada ekmek yemeye devam etsin. Bu konuda devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz” dedi. 

Şef olarak görev yapan Yılmaz Börçün de “Bu işverenler neden bu duruma geldi? Neden bankalar faizlerini bu kadar arttırdı? Neden yem hammadde stokçuları ortaya çıkıp da uçuk rakamlar çıkardı? Devletten istediğimiz burada üretim olması. 40 bin kesimden 120 bin kesime çıkmış, devletine kaynak oluşturmuş ve bu bölgenin ihracat şampiyonu olmuş bir firmadan bahsediyoruz burada. Basit bir fabrika değil burası” ifadelerini kullandı. 

Tavukçuluk sektörünün önde gelen şirketlerinden Keskinoğlu da 11 Haziran 2018 tarihinde konkordato ilan etmiş, geçici mühlet almasının ardından konkordatonun başarıya ulaşılacağının anlaşılmasıyla bu süre bir yıllık kesin mühlete çevrilmişti. 

Konkordato nedir? 

7101 no’lu İcra ve İflâs Kanunu’nun 13’üncü maddesi konkordatoyu şöyle açıklıyor:

“Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir.”

Bir firmanın konkordato talebi üzerine mahkeme, istenilen belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ediyor ve bir “geçici mühlet kararı” veriyor. Bu süreçte borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli tüm tedbirler alınıyor. 

Geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan portalında ilan ediliyor ve Tapu Müdürlüğü’ne, Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliği’ne, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve diğer ilgili yerlere bildiriliyor. 

Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde veriyor. 

Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet veriliyor.  

DAHA FAZLA HABER OKU