Türkiye Almanya’da okul açmaya hazırlanıyor

Ankara ve Berlin’in Almanya’da Türk okulu açılması için müzakere yürüttüğü belirtildi. Söz konusu okulların Türklerin yoğun yaşadığı Berlin, Köln, Frankfurt’ta açılacağı söyleniyor

Fotoğraf: AFP

Türkiye ile Almanya’nın, iki ülkede bulunan veya yeni açılacak olan okullara yasal zemin oluşturacak bir anlaşma üzerinde görüşmeler yaptığı öne sürüldü.

Alman Süddeutsche Zeitung’da (SZ) yer alan habere göre söz konusu anlaşma, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki üç Alman okuluna denk olarak kurulması planlanan üç okul için yasal çerçevenin düzenlenmesini içeriyor.

SZ’nin Almanya Dışişleri Bakanlığına dayandırdığı bilgiye göre, söz konusu okullar Türklerin yoğun yaşadığı Berlin, Köln ve Frankfurt’ta açılacak.

Alman bakanlık, planlanan anlaşmanın Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Alman okullarının hukuki dayanağını da güvence altına alacağını kaydetti.

Berlin ve Ankara arasında 2019 yazında başlayan görüşmelerin ne zaman sona ereceği henüz belirlenmezken, Alman hükümetinin şu anda bir anlaşma taslağı üzerinde durduğu ifade edildi.

Anlaşma taslağının inceleme için ilgili eyaletlere gönderildiği, müzakerelerin ne zaman sonuçlanacağının ise şu aşamada kestirilemediği belirtiliyor.

Alman müfredat 

Yabancı bir devletin Almanya’da okul açması yasal olarak mümkün değil. Okullar, ancak özel dernekler aracılığıyla işletilebiliyor.

Açılacak okullar, kendi öğretim planını seçip kendi personel alımını yapabilecek. Ancak müfredat, Alman devlet okullarıyla aynı olacak. Okulların açılabilmesi için Alman devletinin izni gerekecek. Okul, bulunduğu eyaletin yasalarına tabi olacak.

‘Erdoğan'ın ideolojilerini yayacağı bir platform haline gelmemesini güvence altına alması gerek’

SZ’ye konuşan Alman Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekili Peter Heidt, ‘Dışişleri Bakanlığının Almanya’daki Türk okullarının Erdoğan’ın ideolojilerini yayacağı bir platform haline gelmemesini güvence altına alması gerektiğini’ söyledi.
Heidt, ‘bu okullarda öğrencilere Alman değerlerine aykırı içeriklerin aşılanmamasının önemine’ dikkat çekti.

 

Süddeutzche Zeitung

DAHA FAZLA HABER OKU