Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: İstanbul Kanalı projesinin milli olabilmesi için milletçe benimsenmesi gerekir

Türki projeye karşı bir toplumsal direnç olduğunu ifade ederek görüşlerini paylaştı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kanal İstanbul, yerli otomobil gibi milli projedir” sözlerine eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk yanıt verdi.

Türk, “Cumhurbaşkanı, Başbakanlığı döneminde ‘çılgın proje’ olarak ortaya attığı Kanal İstanbul ya da –doğru Türkçe isim tamlamasıyla– İstanbul Kanalı projesi, henüz kendisinin kişisel projesi niteliğindedir. ‘Milli’ olarak nitelenebilmesi için millete mal olması, milletçe benimsenmesi gerekir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanal İstanbul’a karşı toplumsal bir istem olmadığını ifade eden Türk, “Tersine, bir toplumsal direniş vardır. Kamuoyu yoklaması için düşüncesi sorulan yurttaşların çok büyük çoğunluğu, böyle bir kanalın gereksiz olduğu görüşünde birleşmektedir. Ama Cumhurbaşkanı, projeyi uygulamakta kararlı görünmektedir” görüşünü paylaştı.

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer’e konuşan Türk, gemi trafiğine dair şunları kaydetti:

Kuzey Akımı ve Türk Akımı gibi diğer yeni boru hatlarının devreye girmesiyle İstanbul Boğazı’ndan geçen tankerlerin sayısı azalacak; böylece İstanbul Kanalı için başlıca gerekçe olarak gösterilen deniz trafiğinin yoğunluğu da büyük ölçüde azalacaktır.

“Özetle şunu diyorum: Bu kanalı açarak Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasına meydan vermemek gerekir” diyen Türk görüşlerini şöyle sürdürdü:  

İstanbul ve Çanakkale boğazlarının 84 yıldan beri uygulanagelen hukuki rejimini korumakta yarar vardır.

Bayer ise “Siyasi ve hukuk öğretimi yaşamında ‘titiz’ bir bilim adamı olan Prof. Türk’ün Boğazlar ve Kanal İstanbul ile ilgili en az 10 yazısını dikkatle okumak gerekiyor” dedi.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU