ABD ordusu Irak'taki Şii bölgelerden Sünni Kürtlerin bölgesine çekiliyor

ABD kuvvetleri, Irak başkentinin kuzeyindeki güvenli olmayan bölgeleri boşalttı

ABD kuvvetleri Bağdat’ın yakınlarında yeniden konuşlanmak için sınırlı bir operasyon gerçekleştirdi / Fotoğraf: Reuters

ABD kuvvetleri, Irak'taki İran destekli gruplarla yeni bir çatışmaya hazırlanmak için güçlerini Bağdat yakınlarında yeniden konuşlandırmaya hazırlanıyor. Bağdat'taki askeri kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere göre sürece ilişkin sınırlı bir operasyon gerçekleştirildi.

Güvenli olmayan bölgelerin boşaltılması

Açıklamalarda bulunan kaynaklara göre ABD kuvvetleri, Irak başkentinin kuzeyindeki güvenli olmayan bölgeleri boşalttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağdat'ın kuzeyindeki ve batısındaki askeri üslere asker ve teçhizat taşıdı. Operasyon cumartesi günü sabahın erken saatlerinde başladı ve 7 Ocak Salı günü sabahın erken saatlerinde tamamlandı.

Kaynaklar "Bu operasyon, ABD’nin Irak'taki çıkarlarına yönelik artan İran tehditleri doğrultusunda 'operasyon alanını değerlendirme' kapsamında yapıldı" dedi.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in öldürülmesinin ardından ABD’nin Irak'taki çıkarlarına yönelik İran tehditleri arttı.

Pazartesi gecesi başkent Bağdat’ın semalarında duyulan helikopter sesleri Bağdat sakinlerinin endişelenmesine yol açtı.

Bunun üzerine Uluslararası Koalisyon, Bağdat semalarındaki helikopter hareketliliğine dair bir açıklamanın da yer aldığı raporu Irak hükümetine sundu.

Ancak özellikle ABD'nin böyle bir olayın gerçekleşmediğini iddia etmesinin ardından söz konusu rapor pek inandırıcı bulunmadı.

Yeniden konuşlanma

Raporda, Uluslararası Koalisyon'un Irak'ta, bölgeden daha sonra ayrılmak üzere yeniden konuşlanma süreci başlatacağı ve bu adımın Irak Parlamentosu’nun ABD askerlerinin Irak’tan çıkarılması kararına cevaben atılacağı belirtildi.

Diğer yandan raporda yeniden konuşlanma için gece Bağdat semalarında birkaç helikopterin hareket halinde olması gerektiği de ifade edildi.

Washington, geri çekilme planı yaptığına ilişkin iddiaları en üst düzeyde reddetmiş olsa da gerçek şu ki ABD kuvvetleri Bağdat yakınlarındaki birkaç bölgeden ayrılmış durumda.

ABD kuvvetleri, daha önce Irak’taki İran'a bağlı milisler tarafından gerçekleştirilen ölümcül füze saldırılarının hedefi olmuştu.

Şii bölgelerinden çekilme

ABD kuvvetleri Bağdat'ın kuzeyindeki Selahattin ilindeki Beled Askeri Üssü’ndeki askerlerini ve teçhizatlarını tamamen tahliye etti.

Üsteki Irak'a ait dört F16 uçağının operasyon veya bakım uzmanı dahi kalmadı.

Beled Askeri Üssü aylar önce bir füze saldırısının hedefi olmuştu.

Saldırıda ABD askerleri değil Iraklı askerler ölmüştü.

Söz konusu saldırı İran yanlısı grupların bu üste ölümcül yaralanmalara yol açabilecekleri konumlara yerleşebilme kabiliyetlerini ortaya koydu.

Coğrafi faktörler ve üsse yakın bölgelerde yaşayanların eğilimleri gibi nedenlerden dolayı İran yanlısı grupların atabileceği bu adımın engellenemeyeceğine dikkat çekiliyor.

Iraklı milletvekili Faik Şeyh Ali duruma dair yaptığı açıklamada "ABD kuvvetlerinin Irak’ta, Sünni ve Kürt bölgelerinde yeniden konuşlanmak üzere Şii bölgelerinden çekilme sürecine başladı" dedi.

Bu gelişme, Irak Parlamentosu’ndaki İran yanlısı Şii siyasi güçlerin neden olduğu bölünmeyi de ortaya koyuyor.

İran yanlısı Şii siyasi güçler, dış kuvvetlerin Irak'tan çıkarılması kararını parlamentoda tek başına oylamış, Sünniler ve Kürtler ise bu kararı boykot etmişti.

Bu durum ABD ile olan ilişkiler kapsamında ülkedeki iç bölünmeyi gözler önüne serdi.

ABD’nin Sünniler ve Kürtlerle birlikte çalışması

Gözlemcilere göre ABD kuvvetleri tarafından salı günü sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen yeniden konuşlanma hamlesine benzer operasyonlar tekrar gerçekleşebilir.

ABD, Irak'taki Sünni ve Kürt ortaklarıyla çalışmaya devam etme niyetinin altını çizdi. Bu açıklama ABD’nin Şiilerle olan ilişkisinin karmaşık bir hal almasından sonra yapıldı.

ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması için oylamanın yapıldığı parlamento oturumundan sızdırılan bir kayıtta, Sünni Meclis Başkanı Muhammed El-Halbusi'nin ‘Bu kararı oylayarak büyük bir hata yapıyorsunuz’ sözleriyle meclisin tüm Şii üyelerini uyardığını ortaya koydu.

Halbusi, ABD'nin Irak'ı düşman olarak kabul etmesi halinde bu durumun ülkede büyük zararlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Salih, Trump'ın yaptırım listesini teslim aldı

Söz konusu kaydın sızdırıldığı sırada Bağdat'taki ABD Büyükelçisi Matthew Toller'in Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e ABD kuvvetlerinin Irak’tan çıkarılması planına devam edildiği takdirde Irak'a karşı sert bir ABD yaptırım paketinin uygulanacağını belirten kararın imzasız bir kopyasını verdiği belirtildi.

Resmi açıklamalara göre bu gelişme, Salih’in istifa eden Başbakan Adil Abdülmehdi ile Bağdat’ta gerçekleştirdiği toplantıdan bir saat önce yaşandı. Toplantıda protokol kuralları uygulandı.

Gözlemciler, Bağdat ile Washington arasındaki ilişkilerin geleceği açısından önümüzdeki birkaç günün belirleyici olacağı görüşünde. Süleymani'nin öldürülmesine İran’ın vereceği tepkinin birkaç gün içinde netlik kazanacağı belirtiliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

independentarabia.com/node/84566

DAHA FAZLA HABER OKU