AB'den Sarraj'a uyarı: Libya, Suriye olmasın

AB liderleri, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin başkanı Fayiz Sarraj'ı Türkiye ile imzaladığı askeri destek ve deniz yetki alanı anlaşmaları nedeniyle uyardı

Fotoğraf: Reuters

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti başkanı Fayiz Sarraj dün Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) liderleri ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü.  

Libya'daki krizin ele alındığı görüşmede, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Sarraj'a Libya'da çözümün askeri yollardan sağlanamayacağını belirtti.

Avrupalı liderlerin en büyük kaygısı, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana üç parçaya bölünmüş ülkenin Suriye'ye dönüşmesi ihtimali.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas bu endişesini "Libya vekalet savaşlarına sahne olmamalı, bunun için çalışmalıyız. Libya, ikinci bir Suriye olamaz, bunun içinde siyasi sürece hızla girilmeli" sözleriyle ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Afrika ülkesinin etkili bir ateş anlaşması ve beraberinde silah ambargosuna ihtiyacı olduğunu söyleyen Alman bakan, Sarraj'ın Berlin hükemetinin arabuluculuğuna sıcak baktığını söyledi. 

Sarraj'ın talebi üzerine Libya'ya asker göndermeye başlayan Türkiye'nin bu hamlesi AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Alman, İngiliz, Fransız ve İtalyan dışişleri bakanları tarafından kınanmıştı. 

Önümüzdeki haftalar içinde Almanya'nın başkentinde bir Libya zirvesi yapılması planlanıyor.

Daha önce de İtalya'nın Palermo kentinde Libya'daki tüm tarafların yanı sıra Avrupalı siyasetçilerin de katıldığı bir zirve düzenlenmişti.

Avrupalı liderlerin dünkü buluşmada UMH Başkanı'na Türkiye ile Doğu Akdeniz konusunda imzaladığı münhasır bölge anlaşması nedeniyle de uyarıda bulunduğu belirtildi. 

Anadolu Ajansı'na konuşan Sarraj Türkiye ile imzaladığı anlaşmaları ise şu sözlerle savundu:

Biz meşru bir hükümet olarak herhangi bir ülkeyle mutabakat zaptı imzalama hakkına sahibiz. BM tarafından tanındığımız için bu hakka sahibiz. Bu anlaşmayı gizli kapaklı değil, aleni bir şekilde yaptık. Diğer tarafın yaptığı gibi Rusya'dan paralı asker ya da Sudan'dan Cancavit veya Çadlı muhalifleri getirmedik. Bölge veya dünyadaki ülkelerden uçak getirip halkı bombalamadık. Biz yaptıklarımızı gizli kapaklı değil, aleni bir şekilde yaptık ve kendimizi savunma hakkımız var. Trablus'a girilemeyecek.

AB, söz konusu anlaşmayı hem BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne uymadığı hem üçüncü tarafların egemenliğini ihlal ettiği görüşünde. 

Türkiye ise deniz hukuku sözleşmesinin altında imzası olmayan dört ülkeden biri.

Libya'nın doğusu başta olmak üzere büyük bölümü Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nun kontrolünde. 

General Hafter; Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından açık ya da örtülü desteğe sahip. 

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Türkiye dışındaki destekçileriyse Katar ve İtalya.

Ancak İtalya'nın da Sarraj'ın Türkiye ile kasım 2019'da imzaladığı anlaşmayı eleştirdiği biliniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU