'Hindistan'da iktidar yanlısı gençlik birliği, öğrenci ve akademisyenlere saldırdı' iddiası

Hindistan'da Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nde maskeli kişiler aralarında öğrenci ve akademisyenlerin bulunduğu 42 kişiyi yaraladı

"Maske giymiş kiralık katillerin barbarca saldırısına uğradım. Her yanım kanıyordu. Vahşice dövüldüm."

Bu sözler Hindistan'daki Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nin öğrenci derneği başkanı Ayşe Goş'a ait. 

1 milyar 340 milyon nüfuslu güney asya ülkesi Hindistan'daki tartışmalı vatandaşlık yasası sonrası ülkede yaşanan yüksek gerilim sokağın ardından üniversitelere de sıçradı. 

Nüfusunun 200 milyonunu Müslümanların oluşturduğu ülkede Hindistan'ın üç sınır komşusu olan Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan ülkeye kaçak giriş yapan göçmenlerin yasaya göre Müslüman değillerse affa uğramaları öngörülüyor.

Hindistan’da vatandaşların önemli bir bölümü Modi yönetiminin getirdiği Yeni Vatandaşlık Yasası’na karşı son iki haftadır sokaklarda. 

Dün gece ise Modi'nin gençlik örgütü olduğu iddia edilen öğrenci birliği ABVP üyelerinin ülkenin başkenti Yeni Delhi'deki  Jawaharlal Nehru Üniversitesi'ni bastığı ve yasaya karşı olan öğrenci ve akademsiylere saldırdığı iddia ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hint basını olaylar sırasında maskeli saldırganların sol görüşlü 19 öğrencinin yanı sıra 5 akademisyeni de döverek hastanelik ettiğini yazdı.

Yaklaşık 50 kişiden oluşan saldırgan grubunun kampüse akşam saat 6.30 gibi geldiği ve okula zarar vermeye başladığı, ardından da öğrenci ve akademisyenlere saldırdığı ifade edildi. 

Olay sırasında kampüste polis bulunmasına karşın müdahalede bulunulmadığı vurgulandı.

Saldırı ile ilgili güvenlik güçlerinin soruşturmasının devam ettiği belirtiliyor.

Komşu ülkelerden zulüm gördüğü için gelen azınlıklara Hindistan vatandaşlığı vermeyi düzenleyen Vatandaşlık Yasası Değişikliği, Müslümanları kapsam dışında tutarak onların saf dışı edilmesinin bir yolu olarak görülüyor.

Vatandaşlığa dini kriterler ekleyen değişikliğin ardından gündeme getirilmesi planlanan ve Müslümanları soylarının Hindistan’a dayandığını kanıtlamaya zorlayacak olan Ulusal Vatandaşlık Kaydı meselesinin ülkede milyonlarca Müslüman’ı “vatansız” statüsüne düşüreceğinin görülmesiyle, ülkenin 10 eyaletinde büyük bir protesto dalgası başlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU