ABD, Irak’ta İran’a yakın bir örgütü daha ‘terör listesi’ne aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'a yakınlığı ile bilinen Haşdi Şabi bünyesindeki Asaib Ehlil Hak örgütünü "Yabancı Terör Örgütleri" listesine dahil etti

ABD, Haşdi Şabi'ye bağlı bir örgütü daha 'terör listesi'ne aldı / Fotoğraf: AA

ABD, dün sabaha karşı Bağdat Havalimanı yolunda düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis ile beraber 10 kişiyi öldürdü.

Saldırının yankıları sürerken, Irak ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. ABD, Irak’ta İran’a yakınlığıyla bilinen bir örgütü daha ‘terör listesi’ne aldı.

“ABD ve koalisyon güçlerine karşı 6 bin saldırıyı gerçekleştirdi” 

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Haşdi Şabi çatısı altındaki Asaib Ehlil Hak örgütünü "Yabancı Terör Örgütleri" listesine, örgüt liderleri Kays ve Lait Kazali kardeşlerin de "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Teröristler" (SDGT) listesine eklendiği belirtildi.

 

Kays Kazali
Asaib Ehlil Hak lideri Kays Kazali / Fotoğraf: Twitter

 

Kararın, Asaib Ehlil Hak örgütünün terör saldırıları düzenlemesine yönelik tedbir amacı taşıdığı belirtilen açıklamada, örgüte ve örgütle finansal ve fiziki iş birliği yapan tüm kurum ile bireylere de yaptırım uygulanacağı vurgulandı.

Açıklamanın devamında, Asaib Ehlil Hak örgütünün kurulduğu 2006'dan bu yana Amerikan üslerine roket saldırıları, Irak’ın Kerbela bölgesindeki 5 Amerikan askerinin öldürülmesi ve İngiliz helikopterinin düşürülmesi gibi olaylarında içinde olduğu ABD ile Koalisyon güçlerine karşı yapılan 6 bin saldırıyı üstlendiği kaydedildi.

“Örgüt İran’ın vekili olarak hareket ediyor”

Bununla beraber söz konusu grubun, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü tarafından eğitildiği ve finanse edildiği belirtilen açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun konuya ilişkin açıklamasına da yer verildi.

Pompeo, söz konusu örgüt ve liderlerinin İran'ın vekili olarak hareket ettiğini belirterek, "Tahran'daki ustaları adına hareket eden bu grup, İran rejiminin Irak'ın egemenliğini zayıflatma çabalarını ilerletmek için şiddet ve terör kullanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar 

DAHA FAZLA HABER OKU