Irak Kürdistan Bölgesi’nden Süleymani ve Mühendisi açıklaması: Bölge kaosa sürükleniyor

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanlığı, Irak'ta karışıklığın devam etmesi halinde terör örgütü IŞİD gibi örgütlerin yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu

Irak Kürdistan Bölgesi'nden Süleymani ve Mühendisi açıklaması / Fotoğraf: AA

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanlığı, dün ABD’nin hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’in öldürülmesiyle ilgili bir yazılı açıklama yayımladı.

Irak toprakları üzerinden başka ülkelerin tasfiye hesapları yapması ve buna yönelik adımların kabul edilmediğine yer verilen açıklamada, Irak’ın egemenliğinin ihlal edilmesi sonucu son yıllarda IŞİD ile mücadelede önemli rolü bulunduğu iddia edilen Süleymani ve Mühendis’in öldürüldüğü ifade edildi.

“Karışıklığın devam etmesi IŞİD’in güçlenmesine fırsat verecek”

"Irak ülkelerin çekişme sahasına dönüşmemelidir" denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarafları, sorunları diyalog ve barışla çözmeye, Irak'ın egemenliğine saygı duymaya davet ediyoruz. Bu karışıklık ve eylemlerin devam etmesi, Irak ve bölgeyi belirsiz bir geleceğe sürükleyeceği gibi IŞİD gibi terörist örgütlerin güçlenmesine fırsat verecektir.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

“Suçluları acı bir intikam bekliyor”

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5’i Iraklı 10 kişi hayatını kaybetmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle, onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor." ifadelerini kullanmıştı.

Ülkede 3 günlük yas ilan eden Hamaney, Süleymani'nin yerine yardımcısı Tuğgeneral İsmail Kaani'yi getirmişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU